Uithof (klooster): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidombot (overleg | bijdragen)
k lf, Help mee!, Replaced: kloosterklooster, met AWB
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Zeeuws-Vlaanderen - Verwijzing(en) gewijzigd naar Zeeuws-Vlaanderen (regio)
Regel 1: Regel 1:
Een '''uithof''' is een grote [[klooster (gebouw)|klooster]]boerderij van waaruit de vaak aanzienlijke landerijen die aan een [[kloosterorde]] toebehoorden, werden bewerkt en beheerd. In eerste instantie deden [[monnik]]en meestal zelf het werk op deze uithoven, later werden die taken vaak uitbesteed aan [[lekenbroeder]]s. Met name kloosters van ordes als de [[cisterciënzers]] hadden vaak vele uithoven, bijvoorbeeld in [[Lamswaarde]], [[Graauw]] en [[Othene]] in [[Zeeuws-Vlaanderen]] en [[Giersbergen]] in [[Noord-Brabant]]. De [[bedelorden]] kenden daarentegen geen uithoven.
Een '''uithof''' is een grote [[klooster (gebouw)|klooster]]boerderij van waaruit de vaak aanzienlijke landerijen die aan een [[kloosterorde]] toebehoorden, werden bewerkt en beheerd. In eerste instantie deden [[monnik]]en meestal zelf het werk op deze uithoven, later werden die taken vaak uitbesteed aan [[lekenbroeder]]s. Met name kloosters van ordes als de [[cisterciënzers]] hadden vaak vele uithoven, bijvoorbeeld in [[Lamswaarde]], [[Graauw]] en [[Othene]] in [[Zeeuws-Vlaanderen (regio)|Zeeuws-Vlaanderen]] en [[Giersbergen]] in [[Noord-Brabant]]. De [[bedelorden]] kenden daarentegen geen uithoven.


[[Categorie:Klooster]]
[[Categorie:Klooster]]

Versie van 29 mrt 2011 22:08

Een uithof is een grote kloosterboerderij van waaruit de vaak aanzienlijke landerijen die aan een kloosterorde toebehoorden, werden bewerkt en beheerd. In eerste instantie deden monniken meestal zelf het werk op deze uithoven, later werden die taken vaak uitbesteed aan lekenbroeders. Met name kloosters van ordes als de cisterciënzers hadden vaak vele uithoven, bijvoorbeeld in Lamswaarde, Graauw en Othene in Zeeuws-Vlaanderen en Giersbergen in Noord-Brabant. De bedelorden kenden daarentegen geen uithoven.