Titelkerk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
55 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Bisdom - Verwijzing(en) gewijzigd naar Bisdom (Rooms-Katholieke kerk)
(link van dp naar juiste pagina, replaced: dioceesdiocees met AWB)
k (Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Bisdom - Verwijzing(en) gewijzigd naar Bisdom (Rooms-Katholieke kerk))
Een '''titelkerk''' is in de [[Rooms-katholieke kerk]] een kerk in het [[Bisdom (Rooms-Katholieke kerk)|Bisdom]] [[Patriarchaat Rome|Rome]], die titulair wordt toegekend aan [[kardinaal-priester]]s en [[kardinaal-diaken]]s (in die gevallen wordt ook wel gesproken van een titeldiakonie)
 
Het gebruik is in de [[zevende eeuw]] ontstaan en kreeg in de [[elfde eeuw]] een grotere vlucht, toen [[Paus Nicolaas II]] aan de kardinalen het alleenrecht gaf om de bisschop van Rome te kiezen. Daartoe moesten de kardinalen behoren tot het [[bisdomBisdom (Rooms-Katholieke kerk)|diocees]] Rome en vandaar werd hen een kerk toegewezen, als ware het de eigen parochiekerk van de betreffende kardinaal.
 
Hoewel het hier gaat om een titulaire functie, stellen de meeste kardinalen er een eer in, om wanneer ze in Rome zijn hun titelkerk te bezoeken, en er - bijvoorbeeld - een [[mis|Heilige Mis]] op te dragen. Aan alle titelkerken is het [[wapen (heraldiek)|wapen]] van de titelhoudende kardinaal aan de voorgevel bevestigd.
416.855

bewerkingen

Navigatiemenu