Glottogonie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  9 jaar geleden
k
→‎Antropologisch en archeologisch bewijs: linkfix, zie [[Wikipedia::Verzoeken voor bots]], replaced: Neanderthalerneanderthaler
k (→‎Antropologisch en archeologisch bewijs: linkfix, zie [[Wikipedia::Verzoeken voor bots]], replaced: Neanderthalerneanderthaler)
* Het vocaal apparaat (het [[strottenhoofd]], de [[Mond (orgaan)|mond]], de [[Tong (anatomie)|tong]], ... ) heeft zich pas echt kunnen ontwikkelen na het rechtop lopen, zo'n 2,5 miljoen jaar geleden.
* De schedelinhoud, en meer bepaald de ontwikkeling van de "taal-zones" in de hersenen ([[gebied van Broca|zone van Broca]] en de [[Gebied van Wernicke|zone van Wernicke]]). Sommige onderzoekers schatten op grond daarvan een "taalvermogen" mogelijk vanaf ca 1,5 miljoen jaar geleden, al is dat daarna nog verder geëvolueerd.
* Zo wijzen metingen op [[Neanderthalerneanderthaler]]-schedels uit dat deze nog niet zo goed uitgerust waren als die van de latere ''homo sapiens''. Sommige wetenschappers, zoals [[Philip Lieberman]], gaan zelfs zover te stellen dat het verdwijnen van de Neanderthalermens misschien het gevolg is van zijn gebrekkig taalvermogen, in vergelijking met zijn sapiens-concurrenten.
* Echte taal, ''"denken en spreken"'', vergelijkbaar met wat wij daar in de [[21e eeuw|21ste eeuw]] onder verstaan, wordt dus gesitueerd rond 200.000 jaar geleden, toen de ''[[Mens|homo sapiens]]'' ontstond.
 
81.831

bewerkingen

Navigatiemenu