Mecsekgebergte: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (r2.7.1) (robot Erbij: fi:Mecsek)
Het Mecsekgebergte bestaat uit een plateauvormig gebied van bergen met een gebroken, gevouwde structuur. De basis is kristallijne rots met daarboven kalksteen en dolomiet uit het Trias en het Jura. Formaties uit het tertiair vormen het belangrijkste gedeelte. Het gebergte wordt verdeeld door een breuklijn die van het noordwesten naar het zuidoosten loopt. Het oostelijke gedeelte bestaat voornamelijk uit hoge ruggen van sedimentair gesteente. Het westelijke gedeelte heeft omvangrijke kalksteenplateaus en gedeelten waar zandsteen overheerst, daterend uit zowel het Perm als het Trias. In het kalksteenplateau komen belangrijke karstfenomenen voor.
 
In vergelijking met andere gebieden in Hongarije is het Mecsekgebergte rijk aan mineralen (waaronder uranium). Er heerst een gemengd klimaat met mediteranemediterrane en continentale elementen. Het gebied herbergt 20-30 plantensoorten welke onbekend zijn in andere delen van het Karpatenbekken.
 
Op een aantal bergtoppen bevinden zich burchten, [[Vár]] in het Hongaars, zoals bijvoorbeeld bij Pécsvárad en bij Zengővárkony.
1.281

bewerkingen

Navigatiemenu