Online: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:

Algemene en bijzondere bijstand
Algemene en bijzondere bijstand



Versie van 11 apr 2011 16:58

Algemene en bijzondere bijstand

Een bijstandsuitkering is bedoeld om de periode op weg naar een baan te overbruggen. Die periode dient zo kort mogelijk te zijn. De Wet werk en bijstand gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid.

Ondersteuning gemeente De burger is zelf verantwoordelijk om datgene te doen wat voor het krijgen van een inkomen nodig is. Pas als dat niet lukt, is het mogelijk ondersteuning van de gemeente te krijgen.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht die ondersteunende rol op te pakken. Dat betekent dat gemeenten werkzoekenden moeten helpen om werk te vinden. Daarnaast heeft de gemeente de plicht werkzoekenden als dat nodig is een inkomenswaarborg te bieden. Ook kunnen (beginnende) zelfstandigen bij de gemeente terecht voor ondersteuning via het Bijstandsbesluit Zelfstandigen (BBZ) en helpt de gemeente via de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) zelfstandigen van 55 jaar en ouder die hun zelfstandig bestaan moeten opgeven.

Om deze doelen te bereiken hebben gemeenten veel vrijheid om maatwerk te leveren. Bestrijding van de werkloosheid in de Randstad kan een andere aanpak vragen dan in Limburg of Groningen.

Recht op bijstand Iedereen die rechtmatig in Nederland woont, kan een bijstandsuitkering aanvragen. Voorwaarde is wel dat de aanvrager onvoldoende inkomen of vermogen heeft om van te leven. Met een bijstandsuitkering kan de periode tussen 2 banen worden overbrugd. Het is mogelijk naast een bijstandsuitkering extra geld te krijgen. De gemeente kan bijvoorbeeld bijzondere bijstand verlenen bij kosten voor een bril of gebitsprothese.

4 eisen Om een bijstandsuitkering te krijgen moet de aanvrager aan 4 eisen voldoen:

rechtmatig in Nederland wonen; minimaal 27 jaar oud zijn; onvoldoende inkomen of eigen vermogen hebben; In het regeerakkoord staat onder meer dat er een wettelijke plicht tot tegenprestatie naar vermogen moet komen in de bijstand. Het kabinet introduceert ook de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv). Deze wet moet het mogelijk maken dat meer mensen uit een uitkering aan de slag gaan. Het uitgangspunt van de Wwnv is dat iedereen die kan werken, ook gaat werken. De wet hervormt de bijstand, Wajong en Wet sociale werkvoorziening (Wsw). geen beroep kunnen doen op een andere uitkering. Voor jongeren tot 27 jaar geldt sinds 1 oktober 2009 de Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze wet verplicht gemeenten om jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering een aanbod te doen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie van beide, afgestemd op de situatie van de jongeren.