Mickey Maandblad: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Knudde Kjell (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 44: Regel 44:
[[Categorie:Stripblad]]
[[Categorie:Stripblad]]
[[Categorie:The Walt Disney Company]]
[[Categorie:The Walt Disney Company]]
[[Categorie:Jeugdtijdschrift]]

Versie van 21 apr 2011 14:35

Mickey Maandblad
Genre stripblad
Doelgroep(en) kinderen
Frequentie maandelijks
Eerste editie 1976
Laatste editie 1989
Land(en) Nederland
Uitgeverij(en) Oberon b.v.
Andere versie(s) Donald Duck Weekblad
Duck Out
Donald Duck Junior
Donald Duck Extra
Donald Duck Puzzelparade (1992-1994)
Katrien
Willie Wortel's Puzzelparade (1981-1989)
Portaal  Portaalicoon   Media

Mickey Maandblad is een Walt Disney-tijdschrift dat tussen 1976 en 1989 bij Oberon b.v. is verschenen en waarin Mickey Mouse centraal staat. Aangezien het tijdschrift in juni 1976 begon, zijn er in het eerste jaar slechts zeven nummers verschenen. In 1989 zijn er nog twee nummers verschenen. Daarna viel het doek voor Mickey Maandblad. In totaal zijn er 153 nummers verschenen. Daarna verschenen er nog twee nummers onder de titel Mickey Mouse Presenteert.

Klein formaat

Vanaf juni 1976, de startmaand van het nieuwe tijdschrift, verschijnt het tijdschrift op een klein formaat. Het is qua afmetingen kleiner dan het weekblad Donald Duck, maar groter dan de Donald Duck-pocket. Het tijdschrift is op dezelfde wijze gedrukt en ingebonden als een echt album, compleet met bedrukte rugzijde. In het tijdschrift worden stripverhalen met Mickey Mouse gepubliceerd van bekende tekenaars zoals Paul Murry en Floyd Gottfredson. Daarnaast verschijnen er ook strips van andere makelij, zoals Sam & Silo van Mort Walker en Jerry Dumas, De Ark van Zoo (Engels: Boner's Ark) van Addison (pseudoniem van Mort Walker), Tijger van Bud Blake, Henkie (Engels: Henry) van Carl Anderson en De Doerakkers (Engels: The Katzenjammer Kids) van Harold Knerr. Ook zijn er vaak wetenswaardigheden (al of niet in stripvorm) te lezen.

Groot formaat

Vanaf maart 1982 wordt het formaat van Mickey Maandblad groter, zelfs groter dan het weekblad Donald Duck. Het tijdschrift wordt voortaan niet meer ingebonden, maar met nietjes bevestigd. Bovendien komt er een apart katern op glad papier in onder de naam Mickey Plus, met daarin allerlei wetenswaardigheden. De strips die al eerder genoemd werden, blijven gewoon in Mickey Maandblad verschijnen afgedrukt op ruwer papier. Een nieuwkomer is Leo de Beo, de huisbeo van Goofy, die op de achterkant van het tijdschrift zijn opwachting maakt. Deze strips zijn aan de hand van de tekenaar Manuel Gonzales en in de latere edities van de Nederlandse striptekenaar Dick Matena. De Nederlandse striptekenaar Dick Briel komt met een eigen komische strip met de titel Hulbert.

Vanaf juli 1985 krijgt het blad minder bladzijden en wordt het ook goedkoper. Het katern Plus vervalt en de wetenswaardigheden komen tussen de strips door te staan. Het soort papier is afwisselend glad (voor de tekstuele bijdragen) en ruw (voor de strips).

In 1988 krijgt Mickey Maandblad een volledige metamorfose. Het blad wordt nu voortaan alleen op glad papier gedrukt en de lay out wordt ook aangepast aan de tijd waarin het blad verschijnt. Er verschijnen nu ook voor het eerst strips van Donald Duck in het blad. Het duurt nu nog een jaar en twee maanden voordat het blad definitief ter ziele gaat. Als reden voor het einde van het maandblad wordt in het laatste nummer aangevoerd dat er te weinig exemplaren van werden verkocht.

Mickey Mouse Presenteert

In de maanden april en mei verschijnen nog twee edities van het tijdschrift Mickey Mouse Presenteert. Naast Mickey Mouse-strips staan er ook stripverhalen in van DuckTales, naar de gelijknamige tekenfilmserie die in die periode bij de NCRV is te bekijken. Nadat ook dit tijdschrift werd opgeheven, zijn er wel aparte DuckTales-albums verschenen.

Externe links

Sjabloon:Navigatie Nederlandse Disneytijdschriften