Kuala Terengganu: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k Zie artikel sjabloon naar district
Ripchip Bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: it:Kuala Terengganu
Regel 43: Regel 43:
[[fi:Kuala Terengganu]]
[[fi:Kuala Terengganu]]
[[fr:Kuala Terengganu]]
[[fr:Kuala Terengganu]]
[[it:Kuala Terengganu]]
[[ja:クアラトレンガヌ]]
[[ja:クアラトレンガヌ]]
[[lt:Kvala Terenganu]]
[[lt:Kvala Terenganu]]

Versie van 28 apr 2011 01:47

Voor het gelijknamige district, zie Kuala Terengganu (district).
Kuala Terengganu
Plaats in Maleisië Vlag van Maleisië
Kuala Terengganu (Maleisië)
Kuala Terengganu
Situering
Deelstaat Terengganu
Coördinaten 5° 20′ NB, 103° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2000)
255.109
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Kuala Terengganu (Jawi: كوالا ترڠڬانو), vaak afgekort tot KT, is de hoofdstad en sultanresidentie van de Noord-Maleisische deelstaat Terengganu en het district Kuala Terengganu daarbinnen. Het is tevens de grootste stad van de deelstaat met een inwonertal van 250.939 bij de volkstelling van 2000.[1] De stad ligt op ongeveer 500 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kuala Lumpur op een uitstekende kaap die aan drie zijden wordt omringd door de Zuid-Chinese Zee. De naam betekent "riviermonding van Terengganu", waarmee wordt verwezen naar het breed uitstrekkende estuarium van de Terengganurivier, die hier uitmondt in zee.

Gezicht op een deel van de stad


De stad werd ergens in de 15e eeuw gesticht door een groep Chinese vissers die handel dreven tussen China en het schiereiland Malakka. De eerste straat was de Kampung Cina (Chinatown). De nederzetting groeide uit tot een belangrijke handelsplaats tussen beide gebieden, maar nadat het islamitische Sultanaat van Malakka de plaats veroverde, kelderde haar status als belangrijke Zuidoost-Azische handelsplaats, doordat alle handelaren nu naar de hoofdstad Malakka trokken, dat uitgroeide tot het centrum van de handel tussen China, India en Zuidoost-Azië.

De stad beschikt over een goed netwerk van straten en is met verschillende hoofdwegen met andere belangrijke steden in het land verbonden. Ook varen er ferries over de Terengganurivier op verschillende rivierplaatsen. Bij de stad bevindt zich tevens een middelgrote binnenlandse luchthaven.

De stedelijke economie is gericht op de handel in voedingsmiddelen en textiel, de visserij, landbouw en het toerisme, met name als het vertrekpunt voor reizen naar de Perhentian-eilanden.

Het belangrijkste zichtpunt van de stad vormt de drijvende Tengku Tengah Zaharah-moskee.

De "drijvende" moskee in Kuala Terengganu


Voetnoten

  1. Dept. of Urban and Rural Planning, Terengganu State Government. Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2005-2015 (Maleis), 2005

Externe links