Orsk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: lt:Orskas
k r2.6.4) (robot Erbij: tl:Orsk
Regel 61: Regel 61:
[[sr:Орск]]
[[sr:Орск]]
[[sv:Orsk]]
[[sv:Orsk]]
[[tl:Orsk]]
[[uk:Орськ]]
[[uk:Орськ]]
[[war:Orsk]]
[[war:Orsk]]

Versie van 28 apr 2011 17:57

Orsk
Орск
Stad in Rusland Vlag van Rusland
Spoorwegstation van Orsk
Spoorwegstation van Orsk
Vlag
Wapen
Locatie
Orsk (Rusland)
Orsk
Situering
Land Vlag van Rusland Rusland
Federaal district Oeral
Deelgebied oblast Orenburg
Coördinaten 51° 12′ NB, 58° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 584 km²
Inwoners
(volkstelling 2002)
250.963
(429,7 inw./km²)
Hoogte 200 m
Gebeurtenissen
Gesticht 1735
Stadstatus sinds 1865
Bestuur
Onder jurisdictie van oblast
Gemeentevorm Stedelijk district
Officiële website orsk-adm.ru
Overig
Postcode(s) 462400-55
Netnummer(s) (+7) 3537
Tijdzone YEKT (UTC+5)
OKATO-code 53423
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Orsk (Russisch: Орск) is een Russische stad in de Oblast Orenburg, in de Zuidelijke Oeral, aan de rivier de Oeral. De stad is de tweede grootste stad in de oblast, er zijn 250.963 inwoners. De burgemeester is Joeri Alexandrovitsj Tsjernoesov, verkozen in 2000.

Geschiedenis

De stad werd gesticht door Ivan Kirillov, toen de Russische kolonisten oostwaarts in de richting van Siberië Rusland uitbreidden. De eerste bestemming was een fort op de linkeroever van de Oeral. De oorspronkelijke naam was Orenberg', maar werd veranderd in Orsk in 1739. Deze stad gaf de Oeral de status van grens van Rusland.

In 1861 werd het fort in de stad hoofdkwartier van het Orenburgse kozakkenleger. Vier jaar later, in 1865, kreeg de stad stadsrechten en werd de provinciale hoofdstad van de regio Orenburg.

Vanaf 1870 groeide de stadsbevolking explosief, mede door de handel in vee en graan, het verwerken van agrarische producten en verschillende huisnijverheden. De stad was ook bekend van het weven van de beroemde sjaals, die werden geweven door vrouwen. In 1917 waren er meer dan 21.000 inwoners en waren er elf kerken en minaretten en zestien onderwijsinstellingen. Tijdens de Russische Burgeroorlog hield de stad stand tijdens een drie maanden durende belegering.

In de jaren 30 kwamen er grote industrieën naar de stad, die afkwamen op de minerale rijkdom van de regio. De belangrijkste industrie was de steenontginning, die zich vooral toespitste op jaspis, uit de Pokovnikberg.

Cultuur

Er zijn twee hogeschool-takken in Orsk: pedagogisch en industrieel onderwijs. Er zijn ook veel scholen en colleges, er is een theater, een heemkundig museum, een laboratorium voor archeologische studies, een kunstgalerij en theater voor kinderen een brassband.

Eveneens zijn er archeologische vindplaatsen, zoals een oude vestingsplaats, massagraven en gewone graven. Degenen die uitgegraven zijn, zijn wereldberoemd in de wetenschappelijke wereld. Bijvoorbeeld de graven in Koemak, uit de Bronstijd, bewijzen de hypothese van Oost-Europese roots van de Indo-Europeanen.
De graven die dateren van de IJzertijd, achtergelaten door de Sarmaten, hebben de wetenschappers tal van artefacten opgeleverd, zoals een kleien pot met daarop de naam van de Perzische koning Artaxerxes I, pas de zesde die er in de wereld gevonden is.


Zie de categorie Orsk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.