Amorgos: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: sq:Amorgos
FoxBot (overleg | bijdragen)
Regel 50: Regel 50:
[[ja:アモルゴス島]]
[[ja:アモルゴス島]]
[[la:Amorgos]]
[[la:Amorgos]]
[[mr:अमोर्गोस]]
[[nn:Amorgós]]
[[nn:Amorgós]]
[[no:Amorgos]]
[[no:Amorgos]]

Versie van 2 mei 2011 21:17

Amorgos
Eiland
Locatie
Eilandengroep Cycladen
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 36°50'25"NB, 25°53'15"OL
Algemeen
Oppervlakte 127 km²
Inwoners 1850
Foto's
Amorgos
Amorgos

Amorgos (Grieks: Αμοργός) is een eiland dat behoort tot de Cycladen, een Griekse eilandengroep die zich in de Egeïsche Zee bevindt, ten oosten van de Peloponnesos.

Amorgos is het meest oostelijk gelegen eiland van de eilandengroep. Het ligt ten zuidoosten van het eiland Naxos en ten noordoosten van Santorini en is ongeveer 40km lang en op het breedste punt 5 km breed. In 2001 had het eiland 1859 (permanente) inwoners. In het hoogseizoen zijn dit er bijna 10.000.

Het eiland heeft meerdere kleine dorpjes. Het hogergelegen Chora is de hoofdstad. De belangrijkste haven is Katapola, in het noorden ligt een kleinere haven, Egiali. Verder heeft het eiland een bekend Byzantijns klooster (Panaghia Chozoviotissa) dat stamt uit 1088.

In 1987 werd een groot gedeelte van de (cult-)film "Le Grand Bleu", één van de grootste successen uit de Franse filmgeschiedenis van regisseur Luc Besson er gedraaid, waardoor het eiland vooral in Frankrijk in korte tijd zeer bekend werd. De toeristen zijn dan ook om die reden nog steeds overwegend Frans. In het algemeen kan van de toeristen die het eiland bezoeken gezegd worden dat zij er komen voor rust en ontspanning. Het eiland heeft geen grote discotheken en trekt dus geen grote massa's.

Het eiland is vanaf Athene in 5 uur met een boot bereikbaar en op het eiland kunt u gebruikmaken van regelmatige busdiensten. Er zijn hotels, "pensions" en campings.

Externe link

Panaghia Chozoviotissa klooster
Zie de categorie Amorgos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.