Acrobatiek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ChrisN (overleg | bijdragen)
Wijzigingen door 77.165.131.55 hersteld tot de laatste versie door Luckas-bot
Regel 24: Regel 24:
*Stichting Stapel, Amsterdam.<ref>[http://www.stichtingstapel.nl Stichting Stapel]</ref>
*Stichting Stapel, Amsterdam.<ref>[http://www.stichtingstapel.nl Stichting Stapel]</ref>
*Stichting Om en Nabij, Utrecht.<ref>[http://www.acrobatiek.nl Stichting Om en Nabij]</ref>
*Stichting Om en Nabij, Utrecht.<ref>[http://www.acrobatiek.nl Stichting Om en Nabij]</ref>
*Stichting Hoogwerk, Nijmegen.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 4 mei 2011 21:54

Acrobatie(k) is het balanceren van één of meerdere personen mogelijk op één of meer anderen met of zonder hulpmiddelen of apparaten.

Het woord komt uit het Grieks en het komt van 'ακρος/akros', wat spits betekent en 'βαινω/bainoo', wat gaan betekent. Het wordt ook wel eens vertaald als 'op tenen lopen'.

Acrobatiek wordt sinds mensenheugenis gedaan, van in het oude China tot heden. Acrobatiek bestaat in vele vormen: luchtacrobatiek zoals verticaaldoek of (vliegende) trapeze en parterre-acrobatiek. In Nederland wordt met acrobatiek meestal parterre-acrobatiek bedoeld: de vorm van balans met meerdere mensen aan elkaar verbonden waarbij minstens één in contact blijft met de vloer.

Parterre-acrobatiek vindt plaats in losse trucs of in series van aaneengesloten trucs. Meestal hebben trucs fantasienamen, die zijn geïnspireerd op een vorm (Snoek, Stoeltje en Maria), en zijn series vernoemd naar steden zoals de Sittard of de Groninger.

De Como Brothers (Rijk Hoedt en Cor van Velthoven) hebben in Nederland school gemaakt met hun niveausysteem voor parterre-acrobatiek. De niveaus A en B behelzen beginners- en meer gevorderde trucs voor duo's, niveau C bestaat vooral uit triotrucs. Het hoogste niveau D is (semi-)professioneel.

Acrobatiek heeft raakvlakken met dans, gymnastiek, acrogym, atletiek, klimmen, capoeira, acroyoga en andere vormen van sport.

Jaarlijks wordt tijdens Pinksteren het Nederlands Acrobatiek Festival georganiseerd, op wisselende locaties. Het festival wordt bezocht door honderden acrobaten uit Nederland, Duitsland en de rest van Europa.

Galerij

Acrobatiekverenigingen

  • Stichting Stapel, Amsterdam.[1]
  • Stichting Om en Nabij, Utrecht.[2]
  • Stichting Hoogwerk, Nijmegen.

Zie ook

Externe links


[bron?]

Zie de categorie Acrobatics van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Stichting Stapel
  2. Stichting Om en Nabij