Europese Commissie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Olivier Bommel (overleg | bijdragen)
afb
FoekeNoppert (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Commflag.jpg|right|thumb|250px|Het '[[Berlaymontgebouw|Berlaymont]]' in Brussel, waar de EC zetelt]]
[[Bestand:Commflag.jpg|right|thumb|250px|Het '[[Berlaymontgebouw|Berlaymont]]' in Brussel, waar de EC zetelt]]
De '''Europese Commissie''' is een [[Lijst van instellingen van de Europese Unie|instelling]] van de [[Europese Unie]]<ref>Verdrag betreffende de Europese Unie, Artikel 13</ref>. Ze belichaamt en behartigt het algemeen belang van de EU. De [[Voorzitter van de Europese Commissie|voorzitter]] en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het [[Europees Parlement]]. De Commissie zetelt in het [[Berlaymontgebouw]] in [[Brussel (stad)|Brussel]], dat vaak de [[Brussel als Europese hoofdstad|''de facto'' hoofdstad van Europa]] wordt genoemd. De [[Commissie-Barroso II|huidige Commissie]] wordt voorgezeten door [[José Manuel Barroso|Barroso]].
De '''Europese Commissie''' is een [[Lijst van instellingen van de Europese Unie|instelling]] van de [[Europese Unie]]<ref>Verdrag betreffende de Europese Unie, Artikel 13</ref>. Ze belichaamt en behartigt het algemeen belang van de EU. De [[Voorzitter van de Europese Commissie|voorzitter]] en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het [[Europees Parlement]]. De Commissie zetelt in het [[Berlaymontgebouw]] in [[Brussel (stad)|Brussel]], dat vaak de [[Brussel als Europese hoofdstad|''de facto'' hoofdstad van Europa]] wordt genoemd. De [[Commissie-Barroso II|huidige Commissie]] wordt voorgezeten door [[José Manuel Barroso]].


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==

Versie van 8 mei 2011 10:18

Het 'Berlaymont' in Brussel, waar de EC zetelt

De Europese Commissie is een instelling van de Europese Unie[1]. Ze belichaamt en behartigt het algemeen belang van de EU. De voorzitter en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het Europees Parlement. De Commissie zetelt in het Berlaymontgebouw in Brussel, dat vaak de de facto hoofdstad van Europa wordt genoemd. De huidige Commissie wordt voorgezeten door José Manuel Barroso.

Geschiedenis

De Europese Commissie is afgeleid van één van de vijf sleutelinstellingen die opgericht zijn in het supranationale Europese Gemeenschapssysteem dankzij het voorstel van Robert Schuman, de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, op 9 mei 1950. Ontstaan als de Hoge Autoriteit in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, onderging de Commissie door de jaren heen meerdere veranderingen in macht en samenstelling onder verscheidene voorzitters, en in drie Gemeenschappen.

Zetel en samenstelling

De commissie bestaat uit 27 leden, elke lidstaat levert één lid.

De voorzitter wordt 'gekozen' door de regeringen van de lidstaten in een politiek steekspel. Ook de voordracht van de leden van de commissie door hun nationale regeringen is een echt politiek steekspel, waarop de voorzitter van de Commissie maar weinig invloed heeft.

Elke vijf jaar wordt de samenstelling van de Commissie vernieuwd in de zes maanden die op de verkiezing van het Europees Parlement volgen. De voorlaatste keer gebeurde dit in februari 2010. In de tussentijd kan het nieuwe Parlement allereerst het vertrouwen uitspreken in de voorzitter van de Commissie die door de lidstaten is aangewezen, voordat de nieuwe voorzitter in overleg met de regeringen van de lidstaten zijn toekomstige ploeg samenstelt. Vervolgens spreekt het Parlement zich uit over het volledige college tijdens een stemming ter goedkeuring. Nadat de nieuwe Commissie het vertrouwen van het Parlement heeft gekregen, kan zij officieel haar functies op zich nemen.

Taken

De Europese Commissie oefent vier hoofdtaken uit:

  1. zij dient wetsvoorstellen in bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie;
  2. zij beheert het communautair beleid en legt dit ten uitvoer;
  3. zij controleert of het Gemeenschapsrecht wordt nageleefd (onder de controle van het Hof van Justitie van de Europese Unie);
  4. zij vormt een belangrijke woordvoerder van de Europese Unie en onderhandelt over, met name, internationale handels- en samenwerkingsovereenkomsten.

De voorstellen van de Commissie hebben vooral betrekking op terreinen die in de verdragen zijn vastgelegd, zoals met name douane, vervoer, industrie, sociaal beleid, landbouw, milieu, energie, regionale ontwikkeling, handelsbetrekkingen of ontwikkelingssamenwerking.

Krachtens het subsidiariteitsbeginsel hebben de initiatieven van de Commissie alleen betrekking op terreinen waarop een initiatief op het niveau van de Europese Unie efficiënter lijkt dan een optreden dat op lokaal, regionaal of nationaal niveau wordt uitgevoerd. Bovendien zijn deze voorstellen erop gericht om de belangen van de Unie en haar burgers te beschermen en dus niet de belangen van landen of specifieke sectoren.

Als een voorstel van de Commissie eenmaal is voorgelegd aan de Raad en het Europees Parlement, werken de drie instellingen samen om tot een bevredigend resultaat te komen. De Raad spreekt zich in het algemeen met gekwalificeerde meerderheid van stemmen uit over de voorstellen van de Commissie (met eenparigheid van stemmen als de Raad besluit om een voorstel te verwerpen) en de Commissie onderzoekt nauwgezet de amendementen van het Europees Parlement voordat zij eventueel gewijzigde voorstellen indient.

Uitvoerend orgaan

De Commissie is het uitvoerend orgaan van de Europese Unie. Deze functie van de Commissie heeft betrekking op alle terreinen waarop de Unie zeggenschap heeft, maar de rol van de Commissie is met name belangrijk in specifieke sectoren, zoals mededinging (toezicht op kartels en fusies, afschaffing van of controle op discriminerende overheidssteun), landbouw (opstelling van landbouwvoorschriften) of onderzoek en technologische ontwikkeling (bevordering en coördinatie via het communautaire kaderprogramma).

De Commissie is verantwoordelijk voor het beheer van de communautaire begroting onder toezicht van de Europese Rekenkamer. De twee instellingen streven gezamenlijk naar een goed financieel beheer. Op basis van het jaarverslag van de Rekenkamer stemt het Europees Parlement om de Commissie kwijting te verlenen voor de uitvoering van de begroting.

Hoedster van de verdragen

De Commissie ziet erop toe dat de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, zodat een klimaat van wederzijds vertrouwen tussen lidstaten, economische actoren en particulieren gehandhaafd blijft.

Zij treft maatregelen in geval van inbreuk op communautaire verplichtingen (bijvoorbeeld tegen een lidstaat die een Europese richtlijn niet toepast).

Als een situatie niet in overeenstemming met de voorschriften is gebracht tijdens een inbreukprocedure, kan de Commissie haar toevlucht nemen tot het Hof van Justitie, dat in laatste instantie ervoor zorgt dat het recht wordt nageleefd met betrekking tot de uitlegging en tenuitvoerlegging van de verdragen. Het arrest van het Hof is bindend voor zowel de lidstaten als de Europese instellingen.

De Commissie ziet er ook op toe dat de mededingingsregels door bedrijven worden nageleefd onder toezicht van het Hof van Justitie.

Woordvoerster op het internationale toneel

De Europese Commissie is een belangrijke woordvoerster van de Europese Unie op het internationale toneel. Zij onderhandelt met name over internationale overeenkomsten die betrekking hebben op het buitenlands gedeelte van het beleid van de Europese Unie.

De Overeenkomst van Lomé, waarmee de Europese Unie is verbonden aan ontwikkelingslanden in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen), is daarvan een voorbeeld.

Organisatie van de werkzaamheden

De "Commissie" als politiek orgaan is het college met de 27 leden van de Commissie. Het college wordt bijgestaan door een administratief apparaat dat uit algemene diensten (zoals een secretariaat-generaal, een juridische dienst en een bureau voor de statistiek) en directoraten-generaal (DG's) bestaat. Deze DG's staan elk onder leiding van een directeur-generaal die verantwoording verschuldigd is aan het verantwoordelijk lid van de Commissie.

De Commissie komt gewoonlijk eenmaal per week op woensdag te Brussel bijeen. Tijdens de plenaire vergaderingen van het Parlement vergadert zij in Straatsburg.

Tijdens deze vergaderingen wordt elk punt toegelicht door het lid van de Commissie dat voor het betreffende terrein verantwoordelijk is. Indien nodig nemen de zevenentwintig leden van het college een besluit op basis van gewone meerderheid van stemmen. Een besluit dat eenmaal is aangenomen, maakt integraal deel uit van het beleid van de Commissie en wordt onvoorwaardelijk gesteund door alle leden van de Commissie.

Bij het uitoefenen van haar bevoegdheden wint de Commissie uitgebreid adviezen in, zodat zij kan bepalen welk standpunt parlementaire kringen, nationale overheden, beroepsorganisaties en vakbonden innemen. Voor de meer technische aspecten van wettelijke bepalingen of wetsvoorstellen raadpleegt de Commissie systematisch deskundigen met wie gesprekken plaatsvinden binnen comités of werkgroepen die de Commissie opricht. Voor het aannemen van de vele uitvoeringsmaatregelen wordt de Commissie bijgestaan door comités die uit vertegenwoordigers van de lidstaten bestaan.

Daarnaast werkt de Commissie nauw samen met twee adviesorganen, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, die over allerlei wetsvoorstellen worden geraadpleegd. Tot slot is de Commissie aanwezig bij alle zittingen van het Europees Parlement waar zij wordt verzocht haar beleid toe te lichten en te rechtvaardigen. Verder moet zij regelmatig antwoord geven op mondelinge en schriftelijke vragen die door de leden van het Parlement zijn gesteld.

Huidige samenstelling

De commissie-Barroso II bestaat uit 27 leden, waarbij elk land één lid levert. Voor de verschillende voorgangers, zie Lijst van Europese Commissies.

Commissie-Barroso II (2009 - 2014)
Naam Portefeuille Lidstaat
José Manuel Barroso Voorzitter van de Europese Commissie Vlag van Portugal Portugal
Catherine Ashton Vicevoorzitter en hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Viviane Reding (2010-2014)
Martine Reicherts (2014)
Vicevoorzitter (tot 1 juli 2014), Justitie, grondrechten en burgerschap Vlag van Luxemburg Luxemburg
Joaquín Almunia Vicevoorzitter en Mededinging Vlag van Spanje Spanje
Siim Kallas Vicevoorzitter en Vervoer Vlag van Estland Estland
Neelie Kroes Vicevoorzitter en Digitale agenda Vlag van Nederland Nederland
Antonio Tajani (2010-2014)
Ferdinando Nelli Feroci (2014)
Vicevoorzitter (tot 1 juli 2014), Industrie en ondernemerschap Vlag van Italië Italië
Maroš Šefčovič Vicevoorzitter, Interinstitutionele betrekkingen en administratie Vlag van Slowakije Slowakije
Olli Rehn (2010-2014)
Jyrki Katainen (2014)
Vicevoorzitter, Economische en Monetaire Zaken Vlag van Finland Finland
Michel Barnier Vicevoorzitter (sinds 1 juli 2014), Interne markt en diensten Vlag van Frankrijk Frankrijk
Günther Oettinger Vicevoorzitter (sinds 1 juli 2014), Energie Vlag van Duitsland Duitsland
Johannes Hahn Regionaal beleid Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Karel De Gucht Handel Vlag van België België
Kristalina Georgieva Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding Vlag van Bulgarije Bulgarije
Androulla Vassiliou Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken Vlag van Cyprus Cyprus
Štefan Füle Uitbreiding en nabuurschapsbeleid Vlag van Tsjechië Tsjechië
Connie Hedegaard Klimaat Vlag van Denemarken Denemarken
Maria Damanaki Maritieme zaken en visserij Vlag van Griekenland Griekenland
László Andor Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie Vlag van Hongarije Hongarije
Máire Geoghegan-Quinn Onderzoek, innovatie en wetenschap Vlag van Ierland Ierland
Andris Piebalgs Ontwikkeling Vlag van Letland Letland
Algirdas Šemeta Belastingen en douane-unie, audit en fraudebestrijding Vlag van Litouwen Litouwen
John Dalli (2009-2012)
Tonio Borg (sinds 2012)
Gezondheid en consumentenbescherming Vlag van Malta Malta
Janusz Lewandowski (2010-2014)
Jacek Dominik (2014)
Begroting Vlag van Polen Polen
Dacian Cioloş Landbouw en plattelandsontwikkeling Vlag van Roemenië Roemenië
Janez Potočnik Milieu Vlag van Slovenië Slovenië
Cecilia Malmström Binnenlandse Zaken Vlag van Zweden Zweden
Neven Mimica Consumentenbescherming Vlag van Kroatië Kroatië

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Commissioners of the European Union van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.