Syntaxis (informatica): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
CapacciBot (overleg | bijdragen)
k Spellingsfix, replaced: bijv. → bijvoorbeeld met AWB
Regel 2: Regel 2:


Een voorbeeld om te verduidelijken:
Een voorbeeld om te verduidelijken:
[[Extensible Markup Language|XML]] (Extensible Markup Language) is een [[Opmaaktaal|markuptaal]] die de regel hanteert dat elke zelfgemaakte start-tag bijv. "<naam>" een eind-tag "</naam>" moet bevatten. Als we nu de fout maken door een eind-tag te vergeten zal een programma (XML-parser) de XML-syntaxis controleren en het als [[fout]] rapporteren.
[[Extensible Markup Language|XML]] (Extensible Markup Language) is een [[Opmaaktaal|markuptaal]] die de regel hanteert dat elke zelfgemaakte start-tag bijvoorbeeld "<naam>" een eind-tag "</naam>" moet bevatten. Als we nu de fout maken door een eind-tag te vergeten zal een programma (XML-parser) de XML-syntaxis controleren en het als [[fout]] rapporteren.


Om een syntaxis te specificeren wordt meestal de [[Backus-Naur-formalisme|BNF]]-notatie gebruikt.
Om een syntaxis te specificeren wordt meestal de [[Backus-Naur-formalisme|BNF]]-notatie gebruikt.

Versie van 8 mei 2011 19:00

Syntaxis (ook wel grammatica genoemd) is een term uit de informatica. Voor een programmeertaal is de syntaxis de "taalregels" van het programmeren. Onder taalregels verstaan we de codes die een programmataal (Eiffel, Java, ...) hanteert. Een veel voorkomende foutmelding, die aangeeft dat een interpreter of compiler de code van een regel niet begrijpt, is syntax error.

Een voorbeeld om te verduidelijken: XML (Extensible Markup Language) is een markuptaal die de regel hanteert dat elke zelfgemaakte start-tag bijvoorbeeld "<naam>" een eind-tag "</naam>" moet bevatten. Als we nu de fout maken door een eind-tag te vergeten zal een programma (XML-parser) de XML-syntaxis controleren en het als fout rapporteren.

Om een syntaxis te specificeren wordt meestal de BNF-notatie gebruikt.

Zie ook