Valentinianus III: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  11 jaar geleden
Visigothen > Visigoten
k (r2.7.1) (robot Erbij: vi:Valentinian III)
(Visigothen > Visigoten)
Valentinianus was pas 6 jaar toen hij tot keizer gekroond werd als vervanger voor usurpator [[Keizer Iohannes|Iohannes]], en zijn taken als keizer werden overgenomen door zijn moeder. In [[437]] trouwde hij met [[Licinia Eudoxia]], dochter van Oost-Romeins keizer [[Theodosius II]]. Hoewel hij nu meerderjarig was had nog altijd weinig van doen met het rijk, generaal [[Flavius Aetius|Aetius]] had veel macht. Valentinianus wordt beschreven als een verwend jochie dat onder invloed raakte van sterrenwichelaars en tovenaars, en had waarschijnlijk weinig zin of kunde om te regeren. Wel zorgde hij, als fanatiek christen, ervoor dat de [[paus]] veel meer macht kreeg.
 
Tijdens de regeerperiode van Valentinianus ging het Romeinse Rijk sterk achteruit; veel provincies werden door barbaren veroverd: [[Africa]], belangrijk voor de graanvoorziening van het Romeinse kerngebied Italië, werd veroverd door de [[Vandalen]], in [[Hispania (Romeinen)|Hispania]] werden veel gebieden door de [[Sueven]] ingenomen, en [[Gallië]] werd grotendeels verdeeld door [[Franken (volk)|Franken]], [[Alanen]], [[VisigothenVisigoten]] en [[Bourgondiërs]]. Zo bleven alleen nog [[Italia (Romeinse Rijk)|Italia]] en de ''provincia'' [[Dalmatia]] onder bewind van Valentinianus. Als enig lichtpuntje in de chaos tijdens zijn heerschappij wist echter wel generaal Aetius in [[451]] voor het eerst [[Attila de Hun]] te verslaan.
 
In [[454]] echter liet Valentinianus Aetius vermoorden, mogelijk om wat meer echte macht naar zich toe te trekken, maar in ieder geval na sterk aandringen van [[Petronius Maximus]], een rijke patriciër die meer macht wilde (en Valentinianus zou opvolgen). Het jaar daarop werd Valentinianus zelf vermoord door voormalige troepen van Aetius (die zeer waarschijnlijk waren ingehuurd door Petronius Maximus).
13.591

bewerkingen

Navigatiemenu