National Park Service: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
k (Fix code)
 
== Geschiedenis ==
In [[1872]] werd [[Nationaal park Yellowstone|Yellowstone]] door het [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] congres [[Nationaal park Yellowstone|Yellowstone]]Congres als eerste Nationale Park van Amerika (en van de wereld) aangewezen. Een nationaal park wordt aangewezen om het te beschermen tegen menselijke activiteiten.: Industrieindustrie, landbouw en bewoning worden uit national parken geweerd. In eerste instantie werden de NationaalNationale ParkParken beschermd (o.a. tegen stropers) door het leger. Maar al snel werd er een aparte overheidsdienst, de [[National Park Service]] (NPS), in het leven geroepen die het beheer van de parken tot taak kreeg. De NPS is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Nationale Parken worden jaarlijks door veel toeristen bezocht: in [[2001]] circa 280 miljoen bezoekers. Met bijna 20 miljoen bezoekers is de [[Blue Ridge Parkway]] in [[Virginia (staat)|Virginia]] het drukst bezochte park.
 
Alhoewel men in het algemeen spreekt over Nationaal Park, is de juiste term eigenlijk "National Park System Areas". Deze "areas" zijn allemaal door het [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] congres aangewezen. De parken worden aangewezen omdat ze van groot belang zijn voor het behouden van de natuur, historie en recreatie in de [[Verenigde Staten|VS]]. Er zijn circa 385 NPS-gebieden en dat aantal groeit nog steeds. Deze gebieden variëren van uitgestrekte natuurgebieden tot bijvoorbeeld een gebouw dat een historische waarde heeft. Op basis van wat er in een NPS-gebied wordt beschermd en de mate van bescherming krijgen deze gebieden een bepaalde aanduiding.
De bekendste zijn de Nationale Parken (NP) waarvan er 57 zijn. De meeste Nationale Parken bevinden zich in het Westen van Amerika.
 
11.892

bewerkingen

Navigatiemenu