Reisplanner: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
JurriaanH (overleg | bijdragen)
Versie 25549018 van 81.82.234.68 (overleg) ongedaan gemaakt - rv - zie WP:POV
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
Regel 33: Regel 33:
[[fi:Reittiopas]]
[[fi:Reittiopas]]
[[pt:Planejador de itinerários de transporte público]]
[[pt:Planejador de itinerários de transporte público]]
[[ru:Планировщик маршрутов общественного транспорта]]

Versie van 16 mei 2011 10:23

Een reisplanner is een computerprogramma om een reis te plannen met het openbaar vervoer. Een soortgelijk programma voor het privévervoer heet een routeplanner. Naast de mogelijkheid om een off-line computerprogramma te gebruiken is er de mogelijkheid om reisinformatie via een website of per telefoon te verkrijgen. In Nederland is er onder andere de website http://www.9292ov.nl/ en de bijbehorende telefonische informatieservice 0900-9292, waarmee een reis met het openbaar vervoer van deur tot deur te plannen is.

Vrijwel alle Europese spoorwegen bieden een reisplanner op hun internetsite staan.

De eerste reisplanner voor de Nederlandse Spoorwegen werd uitgegeven in 1990. De onderliggende principes zijn gedocumenteerd in het proefschrift van Eduard Tulp. De NS-reisplanner geeft ook uitgebreide tariefinformatie. Voor treinen van de High Speed Alliance over de HSL-Zuid en voor de treinen van ICE International wordt echter slechts bij de trein vermeld dat een toeslag wordt berekend, en is deze toeslag niet verwerkt in de prijzentabel.

Voordelen

Een reisplanner is gemakkelijker te gebruiken dan een spoorboekje.

In de eerste plaats worden alle etappes van de reis ineens getoond. Men hoeft dus niet de aankomsttijd op de ene tabel te vergelijken met de vertrektijd op de andere tabel.

Een tweede voordeel geldt als er meerdere reisroutes mogelijk zijn. De reisplanner zal bijvoorbeeld constateren dat een reis van Schiphol naar Amersfoort soms sneller is via Utrecht.

Een reisplanner op internet heeft verder het voordeel dat hij up-to-date kan zijn als de dienstregeling gewijzigd is en zelfs als er onverwachte vertragingen en congesties zijn.

Zie ook

Externe links

[bron?]