Kasjmirvallei: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Jammu naar Jammu (stad)), met behulp van pop-ups
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Jammu en Kasjmir naar Jammu en Kasjmir (staat)), met behulp van pop-ups
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Kashmir-sat-nasa.jpg|thumb|300px|De Kasjmirvallei op een satellietfoto. De vallei is het vlakke, ovale gebied omgeven door de Himalaya's.]]
[[Bestand:Kashmir-sat-nasa.jpg|thumb|300px|De Kasjmirvallei op een satellietfoto. De vallei is het vlakke, ovale gebied omgeven door de Himalaya's.]]
De '''Kasjmirvallei''' ([[Kasjmiri]]: [[devanagari]]: कश्मीर वादी, [[Perso-Arabisch schrift|Perso-Arabisch]]: کشمِیر وادی, ''Kashmir Vady'') of simpelweg '''Kasjmir''' is een brede [[Intramontaan bekken|intramontane]] vallei in het westen van de [[Himalaya]]. De Kasjmirvallei wordt in het noorden omgeven door de [[Grote Himalaya]] en in het zuiden door de [[Pir Panjal]]. Door de vallei stroomt de [[Jhelum (rivier)|Jhelum]], een zijrivier van de [[Indus (rivier)|Indus]]. De vallei en het omringende gebied vallen grotendeels onder bestuur van de [[India]]se deelstaat [[Jammu en Kasjmir]]. De grootste stad is [[Srinagar]], de zomerhoofdstad van Jammu en Kasjmir. Andere grote steden zijn [[Anantnag]] en [[Baramulla]]. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is de vallei het toneel van een gewapend conflict. Opstandelingen streven onafhankelijkheid of aansluiting bij [[Pakistan]] na. De Kasjmirvallei is vanwege zijn relatief koele klimaat eeuwenlang een populaire zomerwoonplaats geweest voor de Indische bovenklasse. De [[Mogoelrijk|Mogoels]] lieten in de 16e en 17e eeuw paleizen en tuinen aanleggen.
De '''Kasjmirvallei''' ([[Kasjmiri]]: [[devanagari]]: कश्मीर वादी, [[Perso-Arabisch schrift|Perso-Arabisch]]: کشمِیر وادی, ''Kashmir Vady'') of simpelweg '''Kasjmir''' is een brede [[Intramontaan bekken|intramontane]] vallei in het westen van de [[Himalaya]]. De Kasjmirvallei wordt in het noorden omgeven door de [[Grote Himalaya]] en in het zuiden door de [[Pir Panjal]]. Door de vallei stroomt de [[Jhelum (rivier)|Jhelum]], een zijrivier van de [[Indus (rivier)|Indus]]. De vallei en het omringende gebied vallen grotendeels onder bestuur van de [[India]]se deelstaat [[Jammu en Kasjmir (staat)|Jammu en Kasjmir]]. De grootste stad is [[Srinagar]], de zomerhoofdstad van Jammu en Kasjmir. Andere grote steden zijn [[Anantnag]] en [[Baramulla]]. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is de vallei het toneel van een gewapend conflict. Opstandelingen streven onafhankelijkheid of aansluiting bij [[Pakistan]] na. De Kasjmirvallei is vanwege zijn relatief koele klimaat eeuwenlang een populaire zomerwoonplaats geweest voor de Indische bovenklasse. De [[Mogoelrijk|Mogoels]] lieten in de 16e en 17e eeuw paleizen en tuinen aanleggen.


[[Bestand:Islam in India.jpg|thumb|350px|Interieur van de 14e eeuwse [[Dargah Dastageer Sahab]], de belangrijkste moskee van Srinagar.]]
[[Bestand:Islam in India.jpg|thumb|350px|Interieur van de 14e eeuwse [[Dargah Dastageer Sahab]], de belangrijkste moskee van Srinagar.]]

Versie van 17 mei 2011 19:19

De Kasjmirvallei op een satellietfoto. De vallei is het vlakke, ovale gebied omgeven door de Himalaya's.

De Kasjmirvallei (Kasjmiri: devanagari: कश्मीर वादी, Perso-Arabisch: کشمِیر وادی, Kashmir Vady) of simpelweg Kasjmir is een brede intramontane vallei in het westen van de Himalaya. De Kasjmirvallei wordt in het noorden omgeven door de Grote Himalaya en in het zuiden door de Pir Panjal. Door de vallei stroomt de Jhelum, een zijrivier van de Indus. De vallei en het omringende gebied vallen grotendeels onder bestuur van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir. De grootste stad is Srinagar, de zomerhoofdstad van Jammu en Kasjmir. Andere grote steden zijn Anantnag en Baramulla. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is de vallei het toneel van een gewapend conflict. Opstandelingen streven onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan na. De Kasjmirvallei is vanwege zijn relatief koele klimaat eeuwenlang een populaire zomerwoonplaats geweest voor de Indische bovenklasse. De Mogoels lieten in de 16e en 17e eeuw paleizen en tuinen aanleggen.

Interieur van de 14e eeuwse Dargah Dastageer Sahab, de belangrijkste moskee van Srinagar.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Zilveren munten van sultan Shams al-Din Shah I (regeerde 1537-1538).

De geschreven geschiedenis van Kasjmir gaat terug tot het eerste millennium voor de christelijke jaartelling. Een belangrijke bron voor de voor-islamitische geschiedenis van Kasjmir is de Rajatarangini, het werk van de 12e eeuwse geleerde Kalhana. Kasjmir wordt in de Mahabharata vermeld als een gebied dat geregeerd werd door de Kamboja's. Hun hoofdstad lag waarschijnlijk bij het tegenwoordige Rajauri. In de 7e eeuw v. Chr. viel het gebied in handen van de Panchala's. Het boeddhisme werd in de 3e eeuw v. Chr. geïntroduceerd door de Mauryakeizer Asoka. Volgens de overlevering zou Asoka ook de stad Srinagar gesticht hebben. Aan het begin van de christelijke jaartelling was de vallei een belangrijk centrum van kennis en cultuur voor zowel het brahmanisme als de boeddhistische sarvastivadaschool. De vallei trok in die tijd monniken en geleerden uit grote delen van Azië, zoals Kumarajiva (344 – 413), die oorspronkelijk uit Kuqa kwam en het boeddhisme zou helpen in China te verspreiden.

Islamitische periode

In 1339 eeuw werd de laatste hindoeïstische radja opgevolgd door zijn vizier, Shah Mir, een moslim uit Swat, die het sultanaat Kasjmir stichtte. De islam groeide onder invloed van de sultans uit tot belangrijkste godsdienst in de vallei. Sultan Sikandar Butshikan (overleden 1413) liet de boeddhistische en hindoeïstische tempels en kloosters met de grond gelijk maken en stelde belastingen in voor niet-moslims. Sommige bronnen stellen dat hij andere religies geheel verbood. Aan het einde van de 15e eeuw was de macht van de sultans echter tanende als gevolg van paleisintriges. Voor korte tijd kwam Kasjmir onder de invloed van de sultans van Delhi. Beide sultanaten waren echter vanwege hun grote rijkdom een aantrekkelijk doelwit geworden voor de Afghaanse krijgsheer Babur (1483-1531), de stichter van het Mogoelrijk. Babur viel Hindoestan binnen en veroverde Delhi en Agra in 1526. Hij was niet in staat Kasjmir lang te behouden. In 1533 werd de vallei vanuit het noorden veroverd door Mirza Muhammad Haidar Dughlat (1499-1550), een legeraanvoerder in dienst van de sultan van Kashgar. Pas rond 1586, onder keizer Akbar, wisten de Mogoels de vallei bij hun rijk in te lijven.

Dogra's en Kasjmirconflict

Britse lithografie van Kasjmiri wevers uit 1867. Zowel de Mogoel- als Britse overheersers hadden grote belangstelling voor pashminawol uit Kasjmir.

Nadat de macht van de Mogoels in de 18e eeuw sterk afnam, werden Kasjmir en de Punjab door het Durranirijk uit Afghanistan ingelijfd. De Durrani's werden uit de Punjab verdreven door de sikhs onder aanvoering van maharadja Ranjit Singh (1780-1839). In 1819 voegde de maharadja Kasjmir toe aan zijn rijk, waarmee een einde kwam aan bijna 5 eeuwen islamitisch bestuur. Na de dood van de maharadja viel het Sikhrijk ten prooi aan interne strijd over de opvolging. De Britten wisten de sikhs in de Eerste Anglo-Sikhoorlog van 1846 verpletterend te verslaan met behulp van radja Gulab Singh van Jammu (1792–1857). Als beloning voegden de Britten Kasjmir toe aan het gebied van de Gulab Singh, waarmee de vorstenstaat Jammu en Kasjmir ontstond. Gulab Singh werd de eerste maharadja van de hindoeïstische Dogradynastie die over deze vazalstaat van de Britten regeerde. Tussen 1834 en 1840 had Gulab Singh Ladakh en Baltistan veroverd. Zijn zoon Ranbir Singh voegde nog Hunza, Nagar en Gilgit toe.

De bewoners van al deze gebieden hadden weinig overeenkomst in cultuur, taal en godsdienst. Toen India en Pakistan in 1948 onafhankelijk werden probeerde de maharadja, Hari Singh, eerst neutraal te blijven, in de hoop op onafhankelijkheid. De islamitische delen van zijn rijk, Gilgit, Baltistan en de Kasjmirvallei, kwamen echter in opstand en eisten aansluiting bij Pakistan. Hari Singh riep daarop de hulp in van India. In ruil voor militaire hulp sloot Jammu en Kasjmir zich bij India aan. Toen het Indiase leger de opstandelingen echter terugdreef, viel ook Pakistan het gebied binnen. Het conflict groeide uit tot de Eerste Kasjmiroorlog, die eindigde met een de facto deling van het gebied. De bestandslijn, de Line of Control, loopt sindsdien ten westen van de Kasjmirvallei. Een smalle strook land valt onder Pakistan en wordt Azad Kasjmir ("vrij Kasjmir") genoemd, maar de vallei zelf valt in haar geheel onder India.

Ook tijdens de Indiaas-Pakistaanse oorlogen van 1965 en 1971 werd er langs de bestandslijn gevochten. De jaren 70 en 80 waren echter een periode van relatieve rust. Het bestuur van India werd echter niet unaniem door de Kasjmiri bevolking aanvaard. In 1987 leidde gesjoemel met uitslagen van de verkiezingen tot grote onvrede. Algemeen wordt dit als belangrijkste oorzaak voor een gewapende volksopstand tussen 1989 en 2000 gezien. De opstandelingen eisten onafhankelijkheid en werden bijgestaan door vanuit Pakistaans gebied opererende mujahedeen-strijders. Volgens India worden deze strijders gesteund door de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Sinds 2000 kiezen de separatisten meestal voor vreedzame middelen, maar de mujahedeen zijn nog steeds actief. Er vinden regelmatig bomaanslagen plaats en het Indiase leger heeft een grote aanwezigheid in de vallei.