Dom Pérignon (monnik): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
Dit betekende een gevaar voor werknemers en ook werd als gevolg soms een heel jaar wijnproductie vernietigd.
Dit betekende een gevaar voor werknemers en ook werd als gevolg soms een heel jaar wijnproductie vernietigd.


Dom Perignon heeft net zoals Michelle Smeyers dikke tetteeeee trachtte deze onvolkomen [[fermentatie]] te voorkomen en voerde een aantal verbeteringen in, die heden ten dage nog steeds in Champagne in gebruik zijn, zoals het uitgebreid vermengen van wijn van verschillende wijnbouwers.
Dom Perignon trachtte deze onvolkomen [[fermentatie]] te voorkomen en voerde een aantal verbeteringen in, die heden ten dage nog steeds in Champagne in gebruik zijn, zoals het uitgebreid vermengen van wijn van verschillende wijnbouwers.


{{DEFAULTSORT:Perignon, Dom}}
{{DEFAULTSORT:Perignon, Dom}}

Versie van 19 mei 2011 13:29

standbeeld van Dom Pérignon
standbeeld van Dom Pérignon

Pierre Pérignon (Sainte-Menehould, 1639 - Hautvillers, 24 september 1715) bekend als Dom Pérignon was een benedictijner monnik aan wie de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van Champagne vaak wordt toegeschreven. Naar hem is ook de beste Champagne van het wijnhuis Moët et Chandon genoemd: Champagne Dom Pérignon.

Het verhaal gaat dat hij zou hebben uitgeroepen: "Kom gauw, ik proef de sterren!" toen hij de eerste sprankelende Champagne proefde. De realiteit is echter, dat hoewel de Dom onvermoeid aan de verbetering van de wijnen van Champagne heeft gewerkt, hij noch de sprankelende wijn noch de Champagne heeft uitgevonden.

In zijn tijd was de fermentatie van de wijn in de fles, die de sprankelende wijn veroorzaakt, een enorm probleem voor de wijnbouwers. Wanneer het koudere weer arriveerde in de herfst, stopte het gistingsproces soms, voordat alle gistende suiker in de wijn in alcohol was omgezet. Als deze wijn in dit stadium werd gebotteld, werd het letterlijk een tijdbom. Wanneer het weer in de lente warmer werd, begon de nog aanwezige gist weer te werken en begon het kooldioxide te produceren, dat op zijn minst de kurk uit de fles perste, en dikwijls de fles deed ontploffen, daarmee een kettingreactie veroorzakend in nabije flessen. Dit betekende een gevaar voor werknemers en ook werd als gevolg soms een heel jaar wijnproductie vernietigd.

Dom Perignon trachtte deze onvolkomen fermentatie te voorkomen en voerde een aantal verbeteringen in, die heden ten dage nog steeds in Champagne in gebruik zijn, zoals het uitgebreid vermengen van wijn van verschillende wijnbouwers.