Streekroman: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  8 jaar geleden
k
sp
k (sp)
==Vergelijkbare genres==
*Met name is de literatuur van de Verenigde Staten is de '''regionale roman''' bekend. Dit is, anders dan de streekroman, nauwelijks een subgenre: er is zelfs wel beweerd dat iedere Amerikaanse roman streekgebonden is. In ieder geval zijn de romans die in het Amerikaanse zuiden spelen er voorbeelden van. Deze werken van bijvoorbeeld [[Eudora Welty]], [[Truman Capote]] of [[William Faulkner]] zijn geen streekromans in onze zin van het woord. Het zijn literaire romans waarvan de regionale setting een belangrijke bijkomstigheid is, die echter niet prominent aanwezig is.
*De Nederlandstalige '''koloniale roman''' is een apart subgenre van de roman, en geen streekroman. Hij speelt niet noodzakleijknoodzakelijk tegen de achtergrond van een landstreek, zeker niet een Belgische of Nederlandse, en zijn thematiek is doorgaans geheel anders (overigens uiteenlopend) dan die van de streekroman.
*In de '''pastorale''' is de streek wel degelijk een dominant gegeven. Het verschil is echter dat het leven op het land hier (sterk) wordt geïdealiseerd, en als spiegel wordt voorgehouden aan het stadsleven, dat verondersteld wordt veel minder volmaakt of idyllisch te zijn. De pastorale is daarmee juist geschreven vanuit de niet-landelijke optiek.
 
20.550

bewerkingen

Navigatiemenu