Leids Universiteits Fonds: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k pov
k Titel in tekst, opgemerkt door Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia
Regel 9: Regel 9:
}}
}}


Het '''[[Leids Universiteits Fonds]]''' (LUF) ondersteunt de [[Universiteit Leiden]] door zijn sterke band met de alumni van de Universiteit Leiden.
Het '''Leids Universiteits Fonds''' (LUF) ondersteunt de [[Universiteit Leiden]] door zijn sterke band met de alumni van de Universiteit Leiden.
Daarnaast verleent het Leids Universiteits Fonds subsidies aan projecten, faculteiten, wetenschappelijk medewerkers en studenten ten behoeve van uitstekend wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden, de oudste en meest succesvolle universiteit van Nederland.
Daarnaast verleent het Leids Universiteits Fonds subsidies aan projecten, faculteiten, wetenschappelijk medewerkers en studenten ten behoeve van uitstekend wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden, de oudste en meest succesvolle universiteit van Nederland.



Versie van 26 mei 2011 15:54

Leids Universiteits Fonds
Opgericht 1890
Zetel Leiden
Personen
Oprichter Prof. Van der Lith
Voorzitter Mr. F.B. Blaisse
Directeur Mw. A.R. Neve
Website

Het Leids Universiteits Fonds (LUF) ondersteunt de Universiteit Leiden door zijn sterke band met de alumni van de Universiteit Leiden. Daarnaast verleent het Leids Universiteits Fonds subsidies aan projecten, faculteiten, wetenschappelijk medewerkers en studenten ten behoeve van uitstekend wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden, de oudste en meest succesvolle universiteit van Nederland.

Geschiedenis

Het Snouck Hurgronjehuis aan het Rapenburg

Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er steeds meer geluiden dat er iets moest veranderen op de Universiteit Leiden. Het was tijd voor vernieuwing. Dit betekende: uitbreiding van leerstoelen, meer aandacht voor onderzoek en de oprichting van werkgroepen.

Voor deze vernieuwing was veel geld nodig en bij de overheid aankloppen was niet mogelijk. Daarom werd in 1890 het Leids Universiteits Fonds opgericht. Het initiatief werd genomen door prof. Van der Lith, hij richtte met vijf collega's van verschillende faculteiten het fonds op. Het idee van het fonds was dat particulieren het geld ervan bijeen zouden brengen. Hiervoor werden studenten en alumni van de Universiteit Leiden benaderd. Het opgehaalde geld werd belegd en het rendement werd besteed aan subsidies voor onderwijs en onderzoek. Het beginkapitaal van vijftienhonderd gulden is inmiddels uitgegroeid tot een som van 22 miljoen euro, dankzij de vele donaties van alumni door de jaren heen. De juridische vorm van het LUF is die van een stichting

Student-lidmaatschap

Voor studenten bestaat het LUF-studentlidmaatschap. Studenten betalen € 5,- aan het LUF, waarbij zij zelf aan kunnen geven naar welk doel dit geld gaat. Doelen voor dit geld zijn o.a. het Mandela Studie Fonds of de eigen studievereniging of studentenvereniging. Student-leden krijgen met hun LUF-pas korting bij bepaalde winkels in Leiden en krijgen gratis toegang tot het EL CID winterfeest.

LUF-Commissies

Van het kapitaal van het Leids Universiteits Fonds worden subsidies verstrekt aan medewerkers en wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden, maar ook aan studenten en studentactiviteiten. Bij het Leids Universiteits Fonds zijn verschillende commissies actief met als doel het verlenen van subsidies.

CASSA

De Commissie Algemene Subsidies Studenten Activiteiten (CASSA) is een commissie die subsidies verleent voor algemene studentactiviteiten, zoals subsidies voor studentenverenigingen, studieverenigingen en disputen. Zo werd er onder andere al subsidie gegeven voor lustrumboeken, studiereizen, theatervoorstellingen en concerten. De leden van CASSA zijn allen studenten onder begeleiding van twee senior-leden en een voorzitter. Naast het verstrekken van subsidies organiseert CASSA ook het jaarlijkse Cleveringadebat, werft student-leden en representeert het LUF.

CWB

De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) is de commissie die aanvragen voor subsidies aan medewerkers en wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden beoordeelt. Voorbeelden van subsidies die door de CWB verstrekt worden zijn onder andere deelname of organisatie van een congres voor wetenschappers, vergoeding van (een deel van) de kosten van de accommodatie of uitgaven voor een studiereis (phd studenten). De commissie bestaat uit hoogleraren van de verschillende Leidse faculteiten.

De CWB verleent ook grotere subsidies voor wetenschappelijke projecten. Dit doet zij jaarlijks met de LUF pilot studie, en door jaarlijks de verleende subsidies van de Gratama Stichting te matchen en uit het Byvanck Fonds een archeologisch project te financieren. Ook subsidieert het LUF 20 bijzondere hoogleraren. Gewaardeerde specialisten, binnen of buiten de Universiteit Leiden, kunnen als bijzonder hoogleraar hun vakgebied uitbouwen. Enkele bekende LUF hoogleraren zijn Albert Einstein (1920), Cees Fasseur (1977) en Bas Haring (2006).

Het LUF beheert bovendien enkele fondsen op naam met een specifieke bestemming.

LISF

Studenten met een origineel idee of onderzoeksproject in het buitenland kunnen in aanmerking komen voor subsidie van het LUF Internationaal StudieFonds. Een goede motivatie en uitwerking zijn wel essentieel voor het verkrijgen van subsidie. Uitzonderlijk goede onderzoeksprojecten kunnen daarnaast nog in aanmerking komen voor de Janneke Fruin-Helb beurs.

Activiteiten

Cleveringalezing

Ieder jaar organiseert het Leids Universiteits Fonds de zogenaamde Cleveringalezingen. In binnen- en buitenland worden lezingen gehouden door Leidse wetenschappers in het licht van het gedachtegoed van professor Cleveringa, voorvechter van het praesidium libertatis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij in verzet tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s. Deze gebeurtenis speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de universiteit en van het Leids Universiteits Fonds en wordt daarom op deze manier ieder jaar herdacht.

Cleveringadebat

Ieder jaar in november organiseert CASSA, de studentencommissie van het LUF, het Cleveringadebat, waarbij studenten en kopstukken uit de Nederlandse samenleving in discussie gaan over de vrijheid van meningsuiting. Het Cleveringadebat wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de rede die professor Cleveringa in 1940 hield als protest tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s.

Dies Natalis voor Alumni

Op 8 februari is de Dies Natalis (geboortedag) van de Universiteit Leiden. Op of rond deze dag organiseert het LUF de Dies Natalis voor alumni van de Universiteit Leiden. Gedurende de dag houden verschillende Leidse hoogleraren lezingen over hun vakgebied. Daarnaast worden er workshops gegeven voor jonge alumni en wordt de dag afgesloten met een borrel waar Leidse alumni en studenten in gezellige setting met elkaar kunnen borrelen.

Leiden Alumni

Op www.leidenalumni.nl kunnen Leidse Alumni elkaar opzoeken en met elkaar in contact komen. Ook worden hier reünies aangekondigd en kunnen alumni met elkaar van gedachten wisselen via het forum.

Externe links