Bosbaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hafever2005 (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:


Om aan de geldende regels te voldoen voor internationale roeievenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het EK van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor WK's te voldoen.
Om aan de geldende regels te voldoen voor internationale roeievenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het EK van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor WK's te voldoen.
De verbredingen geschiedden door de baaan alshet ware enkele graden te draaien. Bij de finish is de verbreding het duidelijkst waar te nemen: De tribune werd niet verplaatst en staat nu dicht op het water.
De verbredingen geschiedden door de baan als het ware enkele kompasgraden te draaien. Bij de finish is de verbreding het duidelijkst waar te nemen: De tribune werd niet verplaatst en staat nu dicht op het water.


== Nationale- en studentenroeiwedstrijden ==
== Nationale- en studentenroeiwedstrijden ==

Versie van 29 mei 2011 12:39

Bosbaan
Meisjes-dubbeltwee op de Bosbaan

De Bosbaan is een roeibaan in het Amsterdamse Bos. In 1934 werd begonnen met het graven van deze roeibaan in het kader van de werkverschaffing.

Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden op de toen 2200 meter lange en 72 meter brede baan. De Bosbaan vormde hiermee een alternatief voor de rivier de Amstel, waar tot dan toe roeiwedstrijden werden gehouden.

Om aan de geldende regels te voldoen voor internationale roeievenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het EK van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor WK's te voldoen. De verbredingen geschiedden door de baan als het ware enkele kompasgraden te draaien. Bij de finish is de verbreding het duidelijkst waar te nemen: De tribune werd niet verplaatst en staat nu dicht op het water.

Nationale- en studentenroeiwedstrijden

Onder andere

Internationale roeiwedstrijden

In 1964 vonden de Europese kampioenschappen roeien plaats op de Bosbaan en in 1977 de wereldkampioenschappen.

De Koninklijke Holland Beker is een FISA Top-roeiregatta en beroemde internationale klassieker in de roeisport die kan vergeleken worden met de Henley Royal Regatta.

In juli 2005 zijn de eerste internationale kampioenschappen op de Bosbaan verroeid sinds de verbreding : de WU23, de wereldkampioenschappen voor roeiers tot 23 jaar. In 2006 werden de wereldkampioenschappen voor junioren (World Junior Championships) op de Bosbaan gehouden en in 2007 was de Bosbaan de locatie van de tweede wedstrijd in de wereldbeker roeien.

In de komende jaren zal de Bosbaan nog meerdere grote internationale toernooien verwelkomen:

  • 2010: European Universities Rowing Championships (Studenten EK)
  • 2011: World Championships Under 23
  • 2013: World Cup
  • 2014: World Championships

Andere sporten

De Bosbaan is ook jarenlang de opening van het langebaanseizoen voor de buitenwaterzwemmers geweest. De wedstrijden werden altijd georganiseerd op de Bosbaan door de Amsterdamse zwemverenigingen Het Y en DJK. De deelnemers voor de langste wedstrijdafstanden, de 2 kilometer schoolslag en vrije slag, werden met veewagens naar het einde van de roeibaan gereden: de finish was voor de tribune. Verder werden er ook wedstrijden over 1 kilometer vrije slag gezwommen en verschillende recreatieve prestatietochten. Gedurende het hengelgelseizoen' is de gehele noordkant ook een geliefde visstek. De zuidzijde (de Amstelveense kant) is dat niet, daar ligt een fietspad en de enige weg door het Bos waar auto's toegestaan zijn.