Xbox: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nibor (overleg | bijdragen)
k →‎Linux: -reclame
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
matt mathew just got one on nov. 22 2005
[[Image:Xbox 01b.jpg|thumb|240px|Xbox]]
__NOTOC__
De '''Xbox''' is een [[spelcomputer]] van [[Microsoft]].

== Achtergrond ==

In de tweede helft van de [[1990-00|jaren '90]] stelde Microsoft zich tot doel dat zij een sturende rol wilde nemen in het digitaliseren van de leefomgeving van consumenten. Deze positie was niet te bereiken door alleen PC-software te maken, maar vereiste dat Microsoft technologie overal in het huishouden dient voor te komen.
Een eerste aanzet hiertoe was het opbouwen van een positie in overige elektronica. Met het nieuwe product [[Windows CE]] werd gepoogd een positie op te bouwen in onder andere de markten voor [[zaktelefoon]]s, [[automobiel|auto's]] en [[consumentenelektronica]]. Een centrale rol bij de digitale belevingswereld van de consument is echter de televisie. In plaats van puur "beeldbrenger" zal de televisie in de toekomst toegang kunnen bieden tot een waaier aan beeld- , geluids-, informatie-, en vermaakassortiment.

Het verwerven van een belangrijke positie in deze wereld vereist het afzetten van apparatuur die enerzijds de consument voordelen biedt en anderzijds volgens Microsoft-technieken werkt. Hierna kan aan mediaproducenten techniek verkocht worden om media volgens deze Microsoft-techniek aan te bieden.

Een centrale vereiste voor het aanbieden van een velerlei aan mediaformaten bij de televisie is computerfunctionaliteit in die buurt. Het is in deze visie dat het Xbox-product opgestart is.

== Apparaat ==

De Xbox is een veelzijdig apparaat. Naast het spelen van computerspellen kan met het apparaat [[Digital versatile disc|DVD]] worden gekeken en op de ingebouwde harde schijf muziek worden opgeslagen. Door middel van een zeer geraffineerde beveiliging zal het apparaat alleen programmatuur uitvoeren die door Microsoft digitaal ondertekend is, en heeft Microsoft een absolute controle over welke programmacode het apparaat precies uitvoert.

Voor een steeds maar dalende prijs krijgt de consument, zeker in vergelijking met de concurrentie, een krachtige computer. Feitelijk is deze computer een PC, maar omdat de software volledig aangepast is is hier weinig van te merken, de machine functioneert net als iedere andere spelcomputer. De specificaties zijn een [[Pentium III (processor)|Pentium III]], 64 MB geheugen, een grafische chip gebaseerd op de [[NVidia NV25]], een harde schijf van 10 tot 20 GB, netwerkaansluiting en een DVD-speler. Op de harde schijf is een speciaal aangepast besturingssysteem aanwezig gebaseerd op de [[Windows NT]]-kernel. Hiermee is de Xbox vooruit op de concurrentie, die het zowel met mindere hardware als met een minder besturingssysteem moet doen.

Belangrijk voor een spelcomputer is de spelondersteuning. Deze verliep oorspronkelijk vrij goed, omdat het apparaat feitelijk een PC is is het vrij eenvoudig PC-spellen licht van focus te veranderen en voor de Xbox geschikt te maken. De verkoopscijfers van de Xbox vielen echter wegens een te hoge prijsstelling tegen. Hierdoor ontstond de onwenselijke situatie dat er te veel spellen op een te kleine markt uitkwamen en veel spellen hun investering niet konden terugverdienen. Dit leidde bij veel speluitgevers tot een omgekeerde reactie, veel spellen in ontwikkeling puur voor de Xbox werden rap voor de PC geschikt gemaakt. Door aanpassing van het prijsbeleid en doordat ze zelf speluitgever is heeft Microsoft de situatie kunnen corrigeren en de verkoopscijfers van zowel het apparaat als de spellen significant op weten te voeren.

== Spellen ==

In de loop der tijd is er een [[Lijst van xboxspellen|groot aanbod]] aan Xbox spellen gekomen. Spellen als Halo, Ninja Gaiden en Splinter Cell zijn bij vrijwel elke 'gamer' bekend en worden nu al gerekend tot echte klassiekers in de videogame-scene. Over het algemeen zijn de spellen op de Xbox iets volwassener en iets donkerder dan de spellen die voor de andere consoles (de Gamecube en de Playstation 2) verschijnen, dit draagt er aan bij dat de doelgroep die de Xbox aanspreekt ook iets ouder is. Bekende spellen voor de Xbox zijn:
- [[Halo (computerspel)|Halo]] 1 & 2
- [[Splinter Cell]] serie
- [[Ninja Gaiden]]
- Fifa serie
- Burn Out 3
- Fable
- [[Top Spin]]
- Moto Gp serie
- Star Wars: Knights of the Old Republic
- Fable

en nog vele anderen.

== Online spelen ([[Xbox Live]]) ==

Naast het zogenaamde offline kan er op de Xbox ook online, via het internet, spelletjes worden gespeeld. Dit houdt in dat de Xbox via een breedband-connectie verbinding maakt met gamers van over de hele wereld waar dan rechtstreeks ("live") tegen gespeeld kan worden. Voor deze service moet echter wel een jaarlijks bedrag worden betaald, hiervoor krijgt men dan een jaarabonnement met een vaste naam, een koptelefoon om met iedereen te kunnen praten en een aantal demo's. De meeste critici zijn het er over eens dat Xbox Live een kwalitatief sterk onderdeel van de Xbox-console is.
Online worden vooral schietspellen, racespellen en sportspellen gespeeld. Bekende namen zijn Pro Evolution Soccer 4, Halo 1&2, Top Spin, Unreal Championship en Rainbow Six: Black Arrow.

== Linux ==

In de [[Linux]]gemeenschap werd zowel met nieuwsgierigheid als met argusogen naar de Xbox gekeken. Enerzijds was de Xbox een PC voor weinig geld, de mogelijkheid Linux op het apparaat te draaien zou het apparaat voor veel mensen in een bijzonder aantrekkelijk computerapparaatje veranderd te hebben. Bijv. de Xbox als webserver, of als digitale videorecorder enz.

Anderzijds was de beveiliging van de Xbox een angstbeeld, het was een directe aanval op de vrijheid van de consument software te draaien op zijn apparaat zoals hij wenst. De situatie werd erger toen [[Microsoft]] [[Paladium]] aankondigde, waarbij in de toekomst ook de PC zijn besturingssysteem zal gaan controleren op een digitale handtekening.

Beide situaties leidden ertoe dat er bijzonder veel animo was om de beveiliging van de Xbox te kraken. Het probleem was dat Microsoft behalve de hardware zo gemaakt had dat het sleutelen aan de software van het apparaat onmogelijk werd gemaakt ook maatregelen had genomen tegen het sleutelen aan de hardware van het apparaat.

Dit laatste heeft echter niet voorkomen dat het (met moeite) mogelijk was een hardwarewijziging te maken die Xbox andere firmware liet uitvoeren, zodat het apparaat ook een besturingssysteem startte dat niet digitaal ondertekend was. Echter na de aanvankelijke kraak werd de expertise hiermee snel beter en kwamen allerlei zogenaamde "mod-chips" op de markt.

Na deze hardwarekraak werd wegens de gelijkenis van de Xbox met een PC al snel mogelijk Linux op het apparaat te draaien.

Probleem was dat het voor de gebruiker noodzakelijk was wijzigingen aan de Xbox te maken en dat het apparaat voor de gewone man nog steeds zo op slot zat als voorheen. De oplossing werd uiteindelijk gevonden in programmeerfouten in spellen, en uiteindelijk eentje in het ingebouwd besturingssysteem. Deze laatste fout is inmiddels door Microsoft al verholpen. Al bij al moeten we concluderen dat het beveiligingssyteem van de Xbox erg effectief is gebleken en dat Microsoft door te leren van fouten op den duur praktische onkraakbaarheid zou kunnen bereiken.

== Zie ook ==
* [[Lijst van xboxspellen]]

[[Categorie:Spelcomputer]]
[[Categorie:Microsoft]]

[[da:Xbox]]
[[de:Xbox]]
[[en:Xbox]]
[[es:Xbox]]
[[fi:Xbox]]
[[fr:Xbox]]
[[he:אקס בוקס]]
[[hr:Xbox]]
[[it:Xbox]]
[[ja:Xbox]]
[[ko:엑스박스]]
[[no:Xbox]]
[[pl:Xbox]]
[[pt:Xbox]]
[[ru:Xbox]]
[[simple:Xbox]]
[[sv:Xbox]]
[[th:เอ็กซ์บ็อกซ์]]
[[zh:Xbox]]

Versie van 13 dec 2005 21:10

matt mathew just got one on nov. 22 2005