Raad van Vlaanderen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
602 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De '''Raad van Vlaanderen''' was het hoogste rechtscollege in het [[graafschap Vlaanderen]]. Het werd rond [[1330]] ingesteld door graaf [[Lodewijk II van Nevers]] op aandringen van [[Jacob van Artevelde]] en heette aanvankelijk de '''Audiëntie''' ("terechtzitting"). In 1386 kreeg het onder [[Filips de Stoute]] de naam 'Raad' waarbij de zetel werd ingesteld te [[Rijsel]]. In 14071405 werd de zetel op aanvraag van de leden overgebracht van Rijsel naar [[BruggeOudenaarde]]. De raad bleef er slechts vier jaar, in 1409 werd ze weer overgeplaatst, nu naar het [[Gravensteen (Gent)|Gravensteen]] in [[Gent]]. Vanaf de 16e eeuw kenden de [[Zeventien Provinciën|Nederlandse provincies]], naast de Raad van elke provincie, nog een overkoepelend rechtscollege in de [[Grote Raad van Mechelen]]. Met de afschaffing van het [[Ancien Régime]] in 1795 verdween de raad.
 
== Bevoegdheid ==
 
 
De voornaamste bevoegdheid van de Raad van Vlaanderen was de rechtspraak. Enerzijds behandelde de Raad zaken die voor haar gereserveerd waren, deze zaken waren inbreuken tegen het recht van de vorst zoals [[Valsemunterij]], [[Majesteitsschennis]] en [[Oproer]].
Anderzijds was de Raad van Vlaanderen ook een beroepshof, waar beroep kon aangetekend worden tegen vonnissen van lagere gerechtshoven. Een laatste niet te
 
== Literatuur ==
224

bewerkingen

Navigatiemenu