Leids Universiteits Fonds: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
674 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k (Titel in tekst, opgemerkt door Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia)
De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) is de commissie die aanvragen voor subsidies aan medewerkers en wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden beoordeelt. Voorbeelden van subsidies die door de CWB verstrekt worden zijn onder andere deelname of organisatie van een congres voor wetenschappers, vergoeding van (een deel van) de kosten van de accommodatie of uitgaven voor een studiereis (phd studenten). De commissie bestaat uit hoogleraren van de verschillende Leidse faculteiten.
 
De CWB verleent ook grotere subsidies voor wetenschappelijke projecten. Dit doet zij jaarlijks met de LUF pilot studie, en door jaarlijks de verleende subsidies van de Gratama Stichting te matchen en uit het Byvanck Fonds een archeologisch project te financieren. Ook subsidieert het LUF 2022 bijzondere hooglerarenleerstoelen. Deze leerstoelen ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe wetenschapsgebieden. Gewaardeerde specialisten, van binnen of buiten de Universiteit Leidenuniversiteit, kunnen zo als bijzonder hoogleraar hun vakgebied uitbouwen. Enkele bekende LUF hoogleraren zijn [[Albert Einstein]] (1920), [[Cees Fasseur]] (1977) en [[Bas Haring]] (2006).
 
Een bijzondere leerstoel is tijdelijk. Als blijkt dat de leerstoel voorziet in een structurele behoefte, is het aan de universiteit om een gewone leerstoel in te stellen.
Het LUF beheert bovendien enkele fondsen op naam met een specifieke bestemming.
Enkele bekende LUF hoogleraren zijn [[Albert Einstein]] (1920), [[Cees Fasseur]] (1977) en [[Bas Haring]] (2006).
 
Het LUF beheert bovendien enkele fondsenFondsen op naamNaam met een specifieke bestemming.
De naam, doelstelling en het vermogen van een dergelijk Fonds worden bepaald door de oprichter. De werkzaamheden worden verricht door het bureau van het LUF. Uit de opbrengsten van het vermogen in een Fonds worden jaarlijks subsidies verleend aan projecten of initiatieven binnen de omschreven doelstelling. Zo kan tot in lengte van jaren de eigen naam, of die van een ander, aan het werk van het Leids Universiteits Fonds en de Universiteit Leiden verbonden blijven.
 
===LISF===
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu