Slagboom: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Slb11.JPG vervangen door Slagboom_voor_vrije_busbaan.jpg. Bdk: File renamed: old name is ambiguous, uninformative
k Slb2.JPG vervangen door Slagboom_bij_tolstation.jpg. Bdk: File renamed: old name is ambiguous, uninformative
Regel 36: Regel 36:
Afbeelding:Slagbomen-b.jpg|Slagboomsysteem bij parkeerkelder
Afbeelding:Slagbomen-b.jpg|Slagboomsysteem bij parkeerkelder
Afbeelding:Slb1.JPG|Slagboom bij fabriek
Afbeelding:Slb1.JPG|Slagboom bij fabriek
Afbeelding:Slb2.JPG|Slagboom bij tolstation
Afbeelding:Slagboom_bij_tolstation.jpg|Slagboom bij tolstation
Afbeelding:Slagbomen_bij_vrije_busbaan.jpg|Slagbomen bij vrije busbaan
Afbeelding:Slagbomen_bij_vrije_busbaan.jpg|Slagbomen bij vrije busbaan
Afbeelding:Slagbomen_bij_transportbedrijf.jpg|Slagbomen bij transportbedrijf
Afbeelding:Slagbomen_bij_transportbedrijf.jpg|Slagbomen bij transportbedrijf

Versie van 7 jun 2011 05:21

Een slagboom bij een parkeerplaats
Slagboom met sluitlus
Protecta-slagboom
Tolslagbomen Westerscheldetunnel
Handbediende slagboom

Een slagboom is een afsluitingsmechanisme dat dient om controle uit te kunnen oefenen over het gebruik van een doorgang of een toegang. Andere benamingen die worden gebruikt zijn afsluitboom, hefboom en bareel. Er zijn zowel handbediende slagbomen als slagbomen die door middel van een aandrijving worden bewogen.

Techniek

In het verleden werden met name de zeer zware slagbomen nog geleverd met een hydraulische of pneumatische aandrijving. De huidige moderne slagbomen worden in het algemeen aangedreven door een elektromotor, gecombineerd met een snelheidsreductor. Uitzonderingen zijn enkele Italiaanse fabrikaten, die nog zijn voorzien van een (lichte) hydraulische aandrijving.

Bij slagbomen met armen boven 2,5 m. wordt bij de betere apparatuur een balancering van de slagboomarm toegepast. Incidenteel gebeurt dat door contragewichten. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de moderne slagbomen niet meer voorzien van contragewichten, maar van een ingebouwd veersysteem dat ervoor zorgt dat de arm is gebalanceerd.

In parkeergarages, waar de hoogte vaak beperkt is, worden geknikte slagbomen gebruikt. Gaat een dergelijke slagboom omhoog, dan blijft het uiterste deel horizontaal.

Bij de meeste slagboominstallaties worden voertuigdetectielussen in het wegdek aangebracht voor het automatisch sluiten van de slagboom na een passage van een voertuig of het automatisch openen voor uitgaand verkeer. Bij een goed geïnstalleerd systeem zorgt de 'sluitlus' er ook voor dat de slagboom niet sluit zo lang er nog een auto onder staat. Een voertuigdetectielus kan alleen objecten met voldoende metaalmassa detecteren. Mede daardoor is een slagboom vaak niet geschikt voor de doorgang van fietsers en zeker niet voor voetgangers; ook kunnen bij de passage van invalidenwagens problemen optreden. Incidenteel worden in plaats van voertuigdetectielussen fotocellen geplaatst om dezelfde functies te realiseren.

Toepassingen

In Nederland worden slagbomen voornamelijk geplaatst voor bij bruggen/tunnels, fabrieksterreinen, parkeergarages, campings, overheidsgebouwen en bedrijven. Daarnaast worden particuliere parkeerterreinen beschermd door het plaatsen van een slagboom met een kaartlezer. Slagbomen worden ook gebruikt bij overwegen. Ze worden dan spoorbomen genoemd.

In andere landen, met name Frankrijk, Spanje en Italië, zijn grote aantallen slagbomen geplaatst bij tolstations op autosnelwegen. De enige bekende toltoepassingen in Nederland zijn bij de toegangen tot de Westerschelde- en Kiltunnel.

Bij tolstations worden de slagbomen vaak aangereden. Daarom zijn voor deze toepassing slagbomen ontwikkeld die geen dan wel beperkte schade of letsel veroorzaken. Bij aanrijdingen tot 80 km/h is er geen schade aan de auto en de slagboom.

Verkeer

Foto's van toepassingen

Zie de categorie Boom barriers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.