Joseph François Dupleix: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
k
WPCleaner (v1.08) Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Cuddalore, Mon, Pondicherry
k
k (WPCleaner (v1.08) Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Cuddalore, Mon, Pondicherry)
== Biografie ==
=== Jeugd ===
Dupleix werd geboren in Landrecies in Frankrijk. Zijn vader, Francois Dupleix, was een rijke boer die wenste dat hij handelaar werd. Om hem zijn voorliefde voor wetenschap af te leren stuurde hij de 18-jarige Joseph-Francois in 1715 met een schip van de [[Franse Oost-Indische Compagnie]] naar Indië. Hij maakte verscheidene reizen naar Indië en de [[Amerika's|Amerika’s]]. In 1720 werd hij tot lid van de Hoge Kamer in [[PondicherryPuducherry (stad)]] benoemd. Daar vertoonde hij een groot commercieel inzicht en ondernam naast zijn officiële taken ook grote privé-initiatieven die hem een grote rijkdom opleverden.<br />
 
=== Publiek ambt ===
=== De Oostenrijkse successieoorlog ===
De [[Oostenrijkse successieoorlog]] werd ook op het Indische subcontinent uitgevochten en ook hier stonden Frankrijk en Groot-Brittannië tegenover elkaar. Wanneer na de slag om Madras deze stad zich overgaf in 1746 was Dupleix gekant tegen het weergeven van Madras aan de Britten. Hiermee schond hij het verdrag dat getekend was door La Bourdonnais. Vervolgens zond hij een expeditie uit tegen het Britse Fort St. David, dat net naast de stad [[Cuddalore (stad)]] lag, in 1747. Deze expeditie werd verslagen door de [[Nawab]] van Arcot, bondgenoten van de Britten, nog voor ze het fort bereikten. <br />
Hierna slaagde Dupleix erin de Nawab van kamp te laten overlopen en trachtte nogmaals Fort St. David te veroveren. Deze poging mislukte ook en een nachtaanval op Cuddalore bezorgde de Fransen en haar bondgenoten zware verliezen.
In 1748 werd Pondicherry belegerd door de Britten maar tijdens deze belegering werd het nieuws gebracht betreffende de Vrede van Aken waardoor de vijandigheden staakten.
=== Latere leven ===
Na de oorlog startte Dupleix onderhandelingen met als doel de onderwerping van heel Zuid-Indië. In deze context stuurde Dupleix troepen naar twee troonpretendenten van [[Karnataka]] en [[Deccan]]. De Britten steunden op hun beurt de rivalen van deze pretendenten en hielden zo de machtsbalans in evenwicht.
Vanaf 1741 trachtte Dupleix de Franse invloed in [[Burma]] te vergroten door de diplomaat Sieur de Bruno te sturen en door de [[Mon (volk)|Mon]] militaire steun te bieden bij hun conflict tegen de Birmanen.
De conflicten tussen de Fransen en Britten bleven duren tot 1754, wanneer de Franse regering die een vrede nodig achtte, een speciale afgevaardigde stuurde om Dupleix te vervangen en indien nodig te arresteren. Dupleix was verplicht naar Frankrijk terug te keren op 12 oktober 1754.<br />
Doordat hij zijn volledige privéfortuin in de uitbouw en handhaving van zijn beleid als gouverneur-generaal had geïnvesteerd, was hij na de ontzetting uit dit ambt failliet. In Frankrijk weigerde de regering hem financieel te ondersteunen zodat hij op 10 november 1763 als arm en verwaarloosd man stierf.
131.258

bewerkingen

Navigatiemenu