Sluisdeur: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
694 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
→‎Waaiersluisdeuren: Uitbreiding tekst
(→‎Klepdeuren: nadelen van klapdeuren toegevoegd)
(→‎Waaiersluisdeuren: Uitbreiding tekst)
[[image:M&SJC looking north.jpg|thumb|Puntdeur]]
 
===WaaiersluisdeurenWaaierdeuren===
[[Bestand:Gorinchem - deur van de Korenbrugsluis.jpg|thumb|waaierdeur van de Korenbrugsluis in Gorinchem]]
Deze deuren draaien tegen de waterdruk. Ze maken daarbij gebruik van de waterdruk aan de hoge zijde . Zie [[Waaiersluis]]
Een waaierdeur bestaat uit twee aan elkaar verbonden delen, die rond kunnen draaien in een komvormige inkassing. Het blad dat de sluis afdicht, zichtbaar op de foto, heeft een breedte van ongeveer 5/6 van het andere blad. Deze twee delen zijn gekoppeld tot één stijf geheel en vormen samen een soort waaier. De waaierdeur komt gewoonlijk dubbel voor, ze zien eruit als puntdeuren waarbij de waaier in de deurkas zit. Waaierdeuren kunnen naar beide zijden het water keren. Door de waaierkas via buizen met water te vullen verandert de druk op de deuren zodanig dat deze zowel tegen de stroom in als met de stroom mee open en dicht gedraaid kunnen worden. De waaierdeuren worden gemaakt van hout, ijzer of staal.
 
===Puntdeuren===
Puntdeuren komen altijd voor per 2 aan elke zijde van de sluis. Ze zijn ontworpen om altijd aan dezelfde kant het hoogste waterniveau te hebben. De deuren zijn te vergelijken met 2 binnendeuren die tegenover elkaar opgesteld zijn en naar dezelfde kant opendraaien. Wanneer deze gesloten zijn staan de deuren onder een bepaalde hoek waardoor de druk van het water de deuren helpt dicht te duwen. De punt wijst dus naar de zijde met het hoogste niveau. Deze deuren komen het vaakst voor. Deze deuren zijn ook terug te vinden in een sluis met [[getijde (astronomie)|getijde]]nwerking. De sluisdeur aan de zeezijde wordt dan ontdubbeld. Wel zal het 2e paar deuren dan de punt in de andere richting hebben staan en wel op die manier dat de punten van elkaar wegwijzen. Zo kan men de juiste deuren gebruiken bij het juiste niveauverschil. Bij twijfel worden beide deuren gesloten.
23.092

bewerkingen

Navigatiemenu