Democratische Volksrepubliek Jemen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dat arme Nederlands....
k (Robot: toegevoegd: so:Yamanta Koonfureed)
(Dat arme Nederlands....)
Twee nationalistische groeperingen; het [[Front voor de Bevrijding van Bezet Zuid-Jemen]] (FLOSY) en het [[Nationaal Bevrijdingsfront (Jemen)|Nationaal Bevrijdingsfront]] (NLF), begonnen echter een strijd tegen het Britse bestuur en toen het Suezkanaal in 1967 werd gesloten door toedoen van de Egyptische president [[Abdoel Nasser]], begonnen de Britten zich terug te trekken uit het gebied. Zuid-Jemen verkreeg hierdoor onafhankelijkheid als de '''Volksrepubliek Zuid-Jemen''' op 30 november 1967, waarbij de NLF de machtsstrijd over het bestuur van het land wist te winnen.
 
In juni 1969 greep de radicale marxistische vleugel van de NLF de macht en veranderde de naam van het land op 1 december [[1970]] naarin '''Democratische Volksrepubliek Jemen'''. Alle politieke partijen werden samengevoegd in de Jemenitische Socialistische Partij, dat de enige toegestane partij werd, zodat het land een eenpartijstaat werd. Het land knoopte nauwe politieke relaties aan met communistische landen als de [[Sovjet-Unie]], de [[Volksrepubliek China]] en [[Cuba (land)|Cuba]], alsook met radicale [[Palestijnen]]. Vanuit de grote communistische landen ontving het bewind steun voor de opbouw van haar militaire apparaat. In ruil daarvoor kreeg de [[Marine van de Sovjet-Unie]] toegang tot marinebases in het land.
 
De relaties met Noord-Jemen; de [[Jemenitische Arabische Republiek]], verliepen de eerste jaren vrij stroef, al bleven vijandigheden uit en werd in [[1972]] zelfs aangekondigd dat beide landen uiteindelijk samen wilden gaan. Diverse machtswisselingen traden echter op in beide landen en de marxisten in het zuiden begonnen het linkse [[Nationaal Democratisch Front]] in Noord-Jemen te steunen. Dit liep uiteindelijk uit op een grensoorlog in [[1979]] Toen de Zuid-Jemenieten dreigden te winnen, greep de [[Verenigde Staten]] in en ontstond een wapenstilstand door toedoen van de [[Arabische Liga]]. De Arabische machten wilden de supermachten er voortaan buiten houden en Saoedi-Arabië begon daarop het noordelijke regeringsleger te bewapenen, op voorwaarde dat de islamitische bevolking (waaronder de Jemenitische tak van de [[Moslimbroederschap]]) in dat land met rust gelaten zou worden. In maart 1979 kwamen beide leiders opnieuw bijeen om een unificatie te bepleiten tijdens een bijeenkomst in [[Koeweit]]. Onder de tafel kregen de Noord-Jemenitische opstandelingen echter nog steeds geldelijke en militaire steun, daar de marxistische leiding als uiteindelijk doel had het hele Arabische schiereiland onder communistisch bestuur te krijgen en bij een eventuele unie dus de dominante macht wilde vormen.
67.475

bewerkingen

Navigatiemenu