Cap Fréhel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
204 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
poets
k (r2.7.1) (Robot: toegevoegd: da:Cap Fréhel)
(poets)
[[Image:CapFrehelLightHouse.jpg|thumb|250px|Kaap Fréhel]]
 
'''Cap Fréhel''' is een landtong aan de [[Smaragdkust]] (Côte d'Emeraude]] (Smaragdkust) in noordoost [[Bretagne (schiereiland)|Bretagne]]. enHet vormtis dehet meest noordelijke punt van dehet rotsigerotsachtige voorgebergtenvoorgebergte tussen de steden [[Saint-Malo]] en [[Saint-Brieuc]].
 
De [[kaap]], die zowatbijna 8,5 km van de dorpskern van [[Fréhel]] haar dorpskom af ligt,afligt en 4 km van [[Plévenon]], is tot beschermd natuurgebied verklaard en staat bekend voorom zijn steile rotswanden en zijnals broedplaatsgebied van talrijke vogelsoorten.
De steile rotswanden, met een hoogte van om en bij de 70 meter, bestaan uit rode [[zandsteen]], zwartzwarte [[leisteen]] en rooskleurigeroodachtige [[graniet]]stenen. De grasvelden die doorheentussen en langs de rotswanden lopen, maken deel uit van een prachtige300 ha groot [[heide (vegetatie)|heideveldheidelandschap]], wat zo'n 300 ha uitstrekt. Op deze granietstenen lopen vergt wel een behendigheid en evenwicht, wil men niet ertussen vallen, tussen de rotsspleten en gaten. Daaroplopend en stampend klinken de bijna ronde granietstenen hol. Deze granietstenen hebben wel een ruwe bovenlaag dat een soort antislip vormt. Vooral bij hoog water kolkt, rommelt en dreunt het zeewater tussen en onderin de stenen. Sommige grillige gevormde rotsblokken staan bijna wankel en in balans op de andere rotsblokken, waarvan sommigen, vanaf een bepaalde punt gezien, namen hebben gekregen zoals o.a. "De hoed van keizer [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]]" of de "Varkenskop", enz...
Lopen op de granietstenen vergt behendigheid en evenwicht, met het gevaar om tussen de rotsspleten te vallen. De ruwe bovenlaag van de steen zorgt voor een soort antislip. Bij het lopen en vooral bij stampen, klinken de bijna ronde granietstenen hol. Vooral bij hoog water kolkt, rommelt en dreunt het zeewater tussen en onder de stenen. Sommige grillige gevormde rotsblokken hebben, vanuit een bepaalde punt gezien, eigenaardige vormen, wat namen opleverde zoals o.a. "De hoed van keizer [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]]" en de "Varkenskop".
 
Aan de kaap zijn twee [[vuurtoren]]s opgerichtgebouwd. EénDe van henene dateert uit de [[17e eeuw1650]] en is tijdensgebouwd de heerschappij vanonder koning [[Lodewijk XIV]] door de beroemde [[generaal]], vestingbouwer en [[architect]] [[Sébastien Le Prestre de Vauban|Vauban]] in [[1650]] opgericht.
De tweede en nieuwere vuurtoren waarvan de hoogtedie in [[1950]] nog werd bijgebouwdverhoogd, magkan inop bepaaldegezette periodestijden beklommen worden. In geval van gunstige weersomstandigheden biedtkan men vanaf de toren een panoramisch vérgezicht en uitzicht tot bij de [[Kanaaleilanden]] zien liggen.
 
Aan de kaap zijn twee [[vuurtoren]]s opgericht. Eén van hen dateert uit de [[17e eeuw]] en is tijdens de heerschappij van koning [[Lodewijk XIV]] door de beroemde [[generaal]], vestingbouwer en [[architect]] [[Sébastien Le Prestre de Vauban|Vauban]] in [[1650]] opgericht.
De tweede en nieuwere vuurtoren waarvan de hoogte in [[1950]] werd bijgebouwd, mag in bepaalde periodes beklommen worden. In geval van gunstige weersomstandigheden biedt de toren een panoramisch vérgezicht en uitzicht tot bij de [[Kanaaleilanden]].
==Externe links==
#[http://capfrehel.info/ Cap Fréhel]
60.833

bewerkingen

Navigatiemenu