Schoudergordel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: is:Axlargrind
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: br:Gouriz an ezel krec'h
Regel 31: Regel 31:
[[Categorie:Schoudergordel| ]]
[[Categorie:Schoudergordel| ]]


[[br:Gouriz an ezel krec'h]]
[[ca:Cintura escapular]]
[[ca:Cintura escapular]]
[[de:Schultergürtel]]
[[de:Schultergürtel]]

Versie van 27 jun 2011 15:09

Schoudergordel
cingulum pectorale
Bot
Schoudergordel
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De schoudergordel is de groep botten die de bovenste ledematen verbindt met de rest van het skelet. De schoudergordel bestaat uit maximaal zes botten, drie ter linker- en drie ter rechterzijde van de ribbenkast: het sleutelbeen, het schouderblad en het ravenbekbot. Een met het schouderblad vergroeid ravenbekbot, zoals bij de mens, heet het ravenbekuitsteeksel.

Sommige zoogdiersoorten, bijvoorbeeld honden en paarden, hebben uitsluitend een schouderblad dat zonder gewricht met de ribbenkast is verbonden door spieren.

Bij de mens

De schoudergordel (Latijn: cingulum pectorale) van de mens bestaat uit de sleutelbeenderen (lat.: clavicula) en de schouderbladen (lat.: scapula). De schoudergordel is via het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen (lat.: sternum), het sterno-claviculaire gewricht (lat.: articulatio sternoclavicularis), verbonden met de borstkas (lat. thorax).

In het sterno-claviculaire gewricht, kortweg SC-gewricht genoemd, kan om drie assen worden bewogen, waardoor de bewegingmogelijkheden van de bovenarm sterk worden vergroot. Bewegingen van de arm in de schouder gaan dan ook vrijwel altijd gepaard met bewegingen in de schoudergordel.

De verbinding tussen het sleutelbeen en het dak van het schouderblad (lat.: acromion) is een strak gewricht en heet het acromio-claviculaire gewricht, kortweg het AC-gewricht.

Functioneel gezien behoort ook de cervicothoracale wervelkolom (de overgang tussen nek- en borstwervelkolom) en de aangrenzende ribben tot de schoudergordel. De bewegingen van de bovenarm gaan immers gepaard met een beweging van deze structuren.