College (Verenigde Staten): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Decoole0 (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:
=== University colleges in België ===
=== University colleges in België ===
* [[Vesalius College]]
* [[Vesalius College]]
* [[Hogeschool Gent (HoGent)]]
* [[Hogeschool Gent|Hogeschool Gent (HoGent)]]
* [[Katholieke Hogeschool St-Lieven (KaHoSL)]]
* [[Katholieke Hogeschool Sint-Lieven|Katholieke Hogeschool St-Lieven (KaHoSL)]]
* [[Katholieke Hogeschool Kempen (KHK)]]
* [[Katholieke Hogeschool Kempen|Katholieke Hogeschool Kempen (KHK)]]


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 15 jul 2011 14:46

Een College (op zijn Engels uitgesproken, afkomstig uit het Latijn: collegium) is van origine een onderwijsinstelling in de Verenigde Staten , die geaccrediteerd is om academische graden te verlenen. Een Amerikaans college is kleiner dan een universiteit en verleent alleen bachelor degrees, of lager, associate degrees. Opleidingen op hoger niveau, leidende tot een master of doctoraat (zoals PhD), worden eerder verzorgd door universiteiten zelf.

Een Amerikaans college valt te vergelijken met een hogeschool in Nederland of Vlaanderen, al bewegen bepaalde grotere colleges zich meer op het niveau van dat van de universiteit.

Men mag dit type college echter niet verwarren met het Nederlandse college dat vaak onderwijs aanbiedt op het niveau van voortgezet onderwijs of MBO-niveau.

Type colleges

Een Amerikaans college komt voor in de volgende varianten:

Boston College
  • een onafhankelijk instituut voor hoger onderwijs dat bacheloropleidingen verzorgt in de geesteswetenschappen (liberal arts) of exacte wetenschappen (science) of beide. Voorbeeld hiervan is het prestigieuze Boston College in Massachusetts;
  • een undergraduate afdeling of school, welke onderdeel uitmaakt van een universiteit, en onderwijs of graden verleent op bepaalde gebieden. Voorbeeld is het Harvard College dat de undergraduate education verzorgt van de Harvard University (Massachusetts);
  • een school, soms onderdeel uitmakende van een universiteit (maar niet altijd), welke specifiek beroepsopleidingen aanbiedt of opleidingen in de techniek. Voorbeeld hier is het Baylor College of Medicine in Houston (Texas). Het betreft hier één van de beste medische scholen in de Verenigde Staten; ze verzorgt medische beroepsopleidingen die opleiden tot, onder andere, arts of verpleegkundige.

University colleges in Nederland en België

In het kader van de internationalisering van het hoger onderwijs en de invoering van het Bachelor-masterstructuur zijn er in Nederland en België de laatste jaren ook 'University colleges' in Amerikaanse stijl opgezet. Voorbeelden zijn de Roosevelt Academy, het Vesalius College, University College Maastricht, University College Utrecht van de Universiteit Utrecht en Amsterdam University College gelieerd aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam die internationaal gerichte bachelor-opleidingen aanbieden. Indien men in Amerika of andere Angelsaksische landen spreekt over een university college dan bedoelt men hiermee het type college dat deel uitmaakt van een universiteit. Dit is ook het geval met de Nederlandse en Belgische 'university colleges'.

University colleges in Nederland

University colleges in België

Zie ook

Zie de categorie Universities and colleges in the United States van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.