Reisziekte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.6.4) (Robot: gewijzigd: tr:Kinetozis
k r2.6.4) (Robot: toegevoegd: kk:Теңіз ауруы
Regel 52: Regel 52:
[[it:Chinetosi]]
[[it:Chinetosi]]
[[ja:乗り物酔い]]
[[ja:乗り物酔い]]
[[kk:Теңіз ауруы]]
[[ko:멀미]]
[[ko:멀미]]
[[lv:Jūras slimība]]
[[lv:Jūras slimība]]

Versie van 16 jul 2011 20:17

Zeeziekte, wagenziekte, reisziekte, bewegingsziekte
Coderingen
ICD-10 T75.3
ICD-9 994.6
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Reisziekte, wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte of algemeen bewegingsziekte is een verschijnsel dat zich voordoet wanneer de signalen van het evenwichtsorgaan (dat versnelling en beweging registreert) en de waargenomen horizon niet met elkaar in overeenstemming zijn. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en/of breedteas beweegt bij ruwe zee. Ook in andere transportmiddelen komt bewegingsziekte voor - waarbij meestal termen als 'wagenziekte', 'reisziekte' of meer algemeen 'bewegingsziekte' gebruikt worden.

Overigens kunnen patiënten in elk vervoermiddel dat schommelt ziek worden, dus ook bij het berijden van dieren (paard, olifant, kameel). Doorgaans begint de patiënt op te knappen zodra de beweging stopt, een malaisegevoel kan echter nog uren blijven bestaan. Reisziekte kan beperkt worden door naar een vast punt te kijken gelegen buiten het voertuig.

Symptomen

Mechanisme

Een controversiële hypothese is dat in vele gevallen reisziekte wordt veroorzaakt door een histamineoverschot. Vaak wordt een histamineoverschot mede veroorzaakt door een tekort aan het enzym diamineoxidase (DAO), die bij de stofwisseling de histamine afbreekt.

Er zijn veel huismiddeltjes tegen reisziekte, zoals een watje in één oor (bij rechtshandigen links en andersom), het eten van gember en het naar de horizon turen. Bij wagenziekte kan het zelf besturen van de auto soms helpen.

Over het algemeen geldt dat elke handeling, waarbij de persoon met klachten zelf actief de 'besturing' overneemt van zijn omgeving, van de boot, of het voertuig de klachten flink kan doen afnemen. De persoon wordt dan feitelijk gedwongen zich beter op de omgeving (horizon) te oriënteren en om actief te anticiperen op komende bewegingen (men ziet aankomen dat de boot een golfdal in duikt). Door dit te doen nemen de discrepanties tussen wat het evenwichtsorgaan 'voelt', hetgeen de ogen 'zien' en de feedback uit de sensoren in de houdingsspieren af en daardoor neemt ook het lichamelijk onwel bevinden af.


Over het algemeen hebben kinderen vaker last van reisziekte dan volwassenen: men kan er overheengroeien.

Zie ook

Externe link