Stenay: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
HanhilBot (overleg | bijdragen)
→‎Externe links: linksnoei, link naar GeoHack reeds aanwezig
Sonuwe (overleg | bijdragen)
+ hoogte
Regel 23: Regel 23:
| postcode= 55700
| postcode= 55700
| netnummer=
| netnummer=
| hoogteligging=
| hoogteligging= 163 - 303
| aangrenzende gemeenten=
| aangrenzende gemeenten=
| burgemeester=
| burgemeester=

Versie van 29 jul 2011 11:05

Stenay
Stad in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Stenay
Stenay (Frankrijk)
Stenay
Situering
Regio Lotharingen
Departement Meuse (55)
Arrondissement Verdun
Kanton Stenay
Coördinaten 49° 29′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 27,16 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.471[1]
(91 inw./km²)
Hoogte 163 - 303 m
Overig
Postcode 55700
INSEE-code 55502
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Stenay is een plaats in Noord-Frankrijk, in Lotharingen, departement Meuse, aan de Maas, aan de rand van de Ardennen.

De plaats is ontstaan in de Romeinse tijd, rond 50 v.Chr. Het oude, vroeg-middeleeuwse stadscentrum is goed bewaard gebleven. De stad is echter vooral bekend door enkele theorieën rondom de heilige Dagobert II die in de stad begraven ligt. In deze theorieën wordt Stenay in verband gebracht met het mysterie van Rennes le Chateau.

De steen van Stenay

In de crypte van koning Dagobert wordt een steen gevonden waarop een kruis met gelijke armen, een visgraat (>) en de letters SRNPR staan. De visgraat (>) en de letters verwijzen naar het zogenaamde Satorvierkant, een matrix van 5 bij 5, waarin 5 woorden staan die in alle richtingen gelezen kunnen worden. Deze steen zou verwijzen naar de Priorij van Sion, een geheim genootschap dat in verband wordt gebracht met de Merovingen, koning Dagobert en Rennes le Chateau in de Pyreneeën.

De naam van de stad

Doorgaande weg Verdun-Sedan

Over de naam Stenay doen ook veel legenden de ronde. Het schild van de stad is zilver met een omhoogwijzende visgraat (^) in blauw, met daaronder een gewapende rechtopstaande gouden leeuw met geopende bek. In 1973 publiceert ene Gérard de Sède (in een boek waarin hij beweert dat de Merovingische koningen van buitenaardse afkomst zouden zijn) de stelling dat Stenay is afgeleid van Sathenay/Sathanay; een directe verwijzing naar de duivel. De staande figuur op het schild zou dan ook geen leeuw zijn, maar de gehoornde Satan met bokkepoten. Stenay zou hiermee de stad van de Satan zijn. Deze stelling had al in de 19e eeuw opgeld gedaan, en als in 1925 een nieuw stadhuis wordt gebouwd is op het gebeeldhouwde fronton het gezicht van de duivel te zien.

In werkelijkheid is de naam Stenay waarschijnlijk afgeleid van Setinius, dat weer afkomstig is van de Romeinse stad Setia (het tegenwoordige Sezze), 80 km. ten zuidoosten van Rome. Feitelijk is het zelfs nagenoeg onmogelijk dat de stad is vernoemd naar Satan; dit is een Hebreeuws woord, dat met de bijbel door de christelijke wereld is verspreid. Het deel van het Romeinse Rijk waar Stenay ligt is pas in de 5e eeuw gekerstend; het is dus onlogisch dat een stad in 50 v.Chr. is vernoemd naar een woord in een taal die niemand kende.

Ondanks dit feit houden de bewoners het Satan-verhaal levend, omdat het goed is voor het toerisme en de omzet; de plaatselijke snoepwinkel verkoopt Crottes de Satan en de eremedaille van de stad wordt uitgegeven door de Confrérie des Diablotins de Stenay.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links

  1. Populations légales 2021.