Fototoxiciteit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edelhart (overleg | bijdragen)
k edit categorie
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:


==Medicinaal==
==Medicinaal==
Vele dermatologische producten voor huidbehandeling, vooral die voor [[acné]], werken fototoxisch. De werkzame stof wordt onder invloed van de [[UV]]A (315-380 nm) - en UVB (280-315 nm)-stralen van het zonlicht chemisch veranderd.
Vele dermatologische producten voor huidbehandeling, vooral die voor [[acne]], werken fototoxisch. De werkzame stof wordt onder invloed van de [[UV]]A (315-380 nm) - en UVB (280-315 nm)-stralen van het zonlicht chemisch veranderd.


Patienten die regelmatig preparaten van [[hertshooi]] als [[antidepressivum]] innemen hebben last van overgevoeligheid van licht op de huid, dat door het hypericine wordt veroorzaakt.
Patienten die regelmatig preparaten van [[hertshooi]] als [[antidepressivum]] innemen hebben last van overgevoeligheid van licht op de huid, dat door het hypericine wordt veroorzaakt.

Versie van 25 dec 2005 23:16

Fototoxisch of fotoreactiviteit is een eigenschap van farmaceutische en chemische stoffen, waarbij onder invloed van licht, meestal zonlicht, een reactie optreedt, die de huid aantast. Dit kan tot huidirritatie (rode huid, jeuk, uitdroging, schilfering) of zelfs brandwonden leiden. De reactie kan soms meerdere uren later optreden als de huid dan pas aan het zonlicht wordt blootgesteld.

De reactie ontstaat door absorptie van licht, waarbij reactief zuurstof of vrije radicalen vrij komen. Vooral UVA ((315-380 nm)-stralen zijn hier de oorzaak van. Deze stralen zijn er ook als het bewolkt is en kunnen ook door vensterglas en door dunne kleding dringen. Het huidtype heeft invloed op de reactie.

Planten

Verschillende plantensoorten bevatten fototoxische stoffen. Het sap van de Reuzenbereklauw bevat furanocoumarine dat zelfs letsel kan veroorzaken dat op tweedegraads brandwonden lijkt. Andere planten met fototoxische werking zijn:

Etherische olie

Etherische olie van de onderstaande planten is fototoxisch:

Medicinaal

Vele dermatologische producten voor huidbehandeling, vooral die voor acne, werken fototoxisch. De werkzame stof wordt onder invloed van de UVA (315-380 nm) - en UVB (280-315 nm)-stralen van het zonlicht chemisch veranderd.

Patienten die regelmatig preparaten van hertshooi als antidepressivum innemen hebben last van overgevoeligheid van licht op de huid, dat door het hypericine wordt veroorzaakt.

Het antibioticum tetracycline bewerktstellig ook een fototoxische reactie.

Van individu tot individu is er een genetische variatie in de opname en metabolisering van een product en ook het huidtype heeft invloed op de mate van het ontwikkelen van een fototoxische reactie.

Houtconserveringsmiddelen

Carbolineum of Creosoot werd vroeger veel gebruikt voor het impregneren en behandelen van oppervlakten van hout en is zeer fototoxisch.

Externe link