Black or White: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: el:Black or White
Regel 61: Regel 61:
[[da:Black or White]]
[[da:Black or White]]
[[de:Black or White]]
[[de:Black or White]]
[[el:Black or White]]
[[en:Black or White]]
[[en:Black or White]]
[[es:Black or White]]
[[es:Black or White]]

Versie van 12 aug 2011 16:56

Black or White
Single van:
Michael Jackson
Van het album:
Dangerous
Uitgebracht 11 november 1991
Genre poprock
Duur 03:50 (radioversie)
04:16 (album)
Label Epic
Schrijver(s) Michael Jackson
Producent(en) Michael Jackson
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #1 (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, België, Zwitserland, Noorwegen)
  • #2 (Duitsland)
  • #3 (Nederland, Denemarken)
Michael Jackson
"Liberian Girl"
(1989)
  "Black or White"
(1991)
  "Remember the Time"
(1992)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Black or White is de eerste single van Michael Jacksons album Dangerous uit 1991. In vele landen behaalde het de eerste plaats in de hitlijsten; in Nederland kwam het op #3.

Het nummer is geschreven door Jackson zelf, de rapteksten door Bill Bottrell. Het nummer promoot liefde en verdraagzaamheid tussen verschillende rassen: “if you're thinking about my baby, it don't matter if you're black or white”. De intro van het nummer wordt gespeeld door gitarist Slash, bekend van Guns N' Roses.

Videoclip

De videoclip van Black or White was voor het eerst te zien op MTV op 14 november 1991. Naast Michael Jackson speelden ook Macaulay Culkin (bekend van Home Alone), Peggy Lipton en George Wendt een rol in de clip. De clip werd geregisseerd door John Landis, die in 1983 al Thriller voor zijn rekening nam.

Tijdens de proloog van de clip is Macaulay Culkin te zien terwijl hij op zijn kamer naar luide muziek luistert. Zijn vader, (George Wendt (beter bekend als Norm uit de tv-serie Cheers), snauwt hem toe dat de muziek te luid staat. Culkin wreekt zich door een enorme speaker achter zijn vaders stoel te slepen, waarna hij een enorm hard akkoord aanslaat. De decibels zijn zo hoog dat de ramen breken en de vader met stoel en al de halve wereld overvliegt en in een Afrikaans savannelandschap belandt.

Hierna begint het nummer pas echt. Jackson danst in verschillende locaties op aarde met mensen uit verschillende culturen (Afrika, Noord-Amerikaanse Indianen, Russen, Zuid-Oost-Aziaten, Indiërs,...). Middenin het nummer rapt Culkin (met de stem van een volwassen iemand) temidden van allerlei straatkinderen van verschillende rassen. Hierna verschijnt Jackson al dansend op het Vrijheidsbeeld terwijl andere beroemde internationale monumenten in de achtergrond te zien zijn. Het lied eindigt met een scène waarin de gezichten van verschillende personen van verschillende rassen en culturen in elkaar overvloeien doormorphingtechnieken die destijds nog zeer nieuw waren. Deze techniek was hiervoor alleen gebruikt bij de films Willow en Terminator 2: Judgment Day.

De laatste vier minuten van de elf minuten durende clip stootten destijds op veel controverse. Het is in feite een epiloog, gezien de muziek dan al voorbij is. Eerst volgt de camera een zwarte panter die de kelder van een studio inloopt. Daar verandert de panter in Michael Jackson die enkele lang uitgesponnen danspassen uitvoert. Een groot deel van de controverse draaide rond het feit dat Jackson een vuilnisbak naar een winkelruit smeet en het bord met de naam van de winkel kapot maakte. Ook springt hij bovenop een auto waarvan hij al zingend de ruiten laat kapotspringen. Dit deel bracht zulke negatieve reacties teweeg dat Jackson gedwongen werd zijn excuses te maken. Tijdens latere tv-uitzendingen werd er racistische graffiti toegevoegd aan de zaken die Jackson vernielt, zodat het duidelijker wordt waar de popzanger bedoelde met zijn woede-uitbarsting. Ook het feit dat Jackson uitgerekend in een zwarte panter verandert was controversieel, gezien dit een verwijzing leek te zijn naar de Black Panther Party. Niet voor niets loopt de panter naar beneden, om daar een ravage aan te richten. In de bovenwereld (het begin van de clip) is alles goed en is er geen rassendiscriminatie. In de onderwereld (het laatste deel van de clip) is dit verschil er wel, te zien aan de racistische teksten en dergelijke.

Aan het eind van de clip verschijnt de tekst “Prejudice is ignorance” wat “vooroordelen hebben is onwetendheid” betekent. Hierna verandert Michael weer terug in een panter en zoomt de camera uit. Nu blijkt dat Bart Simpson de clip op tv bekijkt, terwijl Homer roept dat Bart het geluid zachter moet zetten. Bart weigert, waarop Homer de tv uitzet. Deze laatste vier minuten worden vaak achterwege gelaten op muziekzenders.

Een jaar na uitgave liet MTV voor het eerst de totale clip zien. Hiervoor was die alleen nog te zien geweest in de VS tussen 01:00 en 04:00 uur als deel van hun beleid rond het uitzenden van cntroversiële videoclips.

Het einde van de clip werd geparodieerd door Genesis in hun clip voor I Can’t Dance, waarin Phil Collins Michaels panter-danspasjes imiteert.

Parodie

Een parodie van de clip is gemaakt door Weird Al Yankovic waarbij Michael Jacksons stem veranderd is in een hoge versie van Weird Al’s stem, terwijl de stem van Macaulay Culkin juist is verlaagd.

Tracklist

  1. "Black Or White" – 3:22
  2. "Black Or White" (Instrumentaal) – 3:22
  3. "Smooth Criminal" – 4:10

Hitnotering

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Black or White - - - - - - - - - - 276 1532