Portaal:Bosnië en Herzegovina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArthurBot (overleg | bijdragen)
ArthurBot (overleg | bijdragen)
k r2.6.4) (Robot: toegevoegd: ar:بوابة:البوسنة والهرسك
Regel 51: Regel 51:
[[Categorie:Wikipedia:Portalen Europa|Bosnie en Herzegovina]]
[[Categorie:Wikipedia:Portalen Europa|Bosnie en Herzegovina]]


[[ar:بوابة:البوسنة والهرسك]]
[[bs:Portal:Bosna i Hercegovina]]
[[bs:Portal:Bosna i Hercegovina]]
[[cs:Portál:Bosna a Hercegovina]]
[[cs:Portál:Bosna a Hercegovina]]

Versie van 12 aug 2011 20:54

[bewerk

Inleiding


Vlag van Bosnië en Herzegovina

Wapen van Bosnië en Herzegovina
Bosnië en Herzegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина), bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). De hoofdstad is Sarajevo. Het land grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro; bij Neum heeft het 24 kilometer kustlijn met de Adriatische Zee.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in april 1992 brak de Bosnische Burgeroorlog uit, die na internationaal ingrijpen in 1995 eindigde met het verdrag van Dayton. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten: De Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosna i Hercegovina), en een Servische entiteit: de Servische Republiek (Republika Srpska). In deze laatste is Banja Luka de belangrijkste stad, grondwettelijk is Sarajevo de hoofdstad. Naast de voornoemde twee deelrepublieken is er het Federaal District Brcko.


Kaart van Bosnië en Herzegovina.

[overzicht

[bewerk

Uitgelicht

Dnevni Avaz is een krant in Bosnië en Herzegovina die in 1995 is opgericht. In dat jaar bevond de redactie zich nog in de Montenegrijnse Sandžak en pas na de Bosnische Oorlog zou deze zich verplaatsen naar Sarajevo. Daar staat de redactie nu naast die van Oslobođenje in de deelgemeente Novi Grad.

Bij de lancering werd de krant door andere etnische groepen (in Bosnië en Herzegovina) als een Bosnisch nationalistisch dagblad gezien. Zij verwezen daarbij naar de naam van de krant, die een samenstelsel is van Bosnisch (Dnevni, ofwel “dagelijks”) en Turks (Avaz, ofwel “stem”). Hoewel het gebruik van Turkse woorden als gevolg van de inlijving in het gebied in het Ottomaanse Rijk gebruikelijk is in grote delen van met name het oosten van voormalig Joegoslavië, werd dit in 1995 gezien als een teken van Moslim-nationalisme. Lees meer...

[bewerk

Nieuwe artikelen

[bewerk

Meehelpen aan artikelen

voeg een gewenst artikel toe

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul