Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
revert Vanturijn
Johjak (overleg | bijdragen)
-j
Regel 2: Regel 2:
'''Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois''' ([[1820]] - [[1886]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[geoloog]].
'''Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois''' ([[1820]] - [[1886]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[geoloog]].


Béguyer de Chancourtois heeft als eerst een soort [[periodiek systeem]] gemaakt. Hij noemde het ''[[telluric helix|La vis tellurique]]'' (''de tellurische helix''). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgend [[atoomgewicht]] op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. De Chancourtois was eerste om te erkennen dat de [[scheikundig element|elementaire]] eigenschappen elke acht elementen weer terugkomen, en met behulp van deze grafiek, kon hij de [[stoichiometrie]] van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Jammer genoeg bevat zijn grafiek naast de elementen ook ionen en samenstellingen.
Béguyer de Chancourtois heeft als eerst een soort [[periodiek systeem]] gemaakt. Hij noemde het ''[[telluric helix|La vis tellurique]]'' (''de tellurische helix''). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgend [[atoomgewicht]] op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. De Chancourtois was eerste om te erkennen dat de [[scheikundig element|elementaire]] eigenschappen elke acht elementen weer terugkomen, en met behulp van deze grafiek, kon hij de [[stoichiometrie]] van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Zijn grafiek bevat naast de elementen ook ionen en samenstellingen hetgeen tegenwoordig in het ''periodiek systeem'' niet meer het geval is.


[[Categorie:Frans wetenschapper|Chancourtois, Béguyer de]]
[[Categorie:Frans wetenschapper|Chancourtois, Béguyer de]]

Versie van 27 dec 2005 17:32

Bestand:Pic0000.jpg
Plaatje van telluric helix

Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois (1820 - 1886) was een Frans geoloog.

Béguyer de Chancourtois heeft als eerst een soort periodiek systeem gemaakt. Hij noemde het La vis tellurique (de tellurische helix). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgend atoomgewicht op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. De Chancourtois was eerste om te erkennen dat de elementaire eigenschappen elke acht elementen weer terugkomen, en met behulp van deze grafiek, kon hij de stoichiometrie van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Zijn grafiek bevat naast de elementen ook ionen en samenstellingen hetgeen tegenwoordig in het periodiek systeem niet meer het geval is.