Chamefyt: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving + standaardtabelopmaak
definitie
Regel 1: Regel 1:
'''Chamaefyten''' of dwerg[[struik]]en zijn [[vaste planten]] die hun overwinterings[[knop (plant)|knoppen]] dicht bij de grond, niet hoger dan 50 cm boven de grond, hebben. Hierdoor kunnen ze onder moeilijke omstandigheden, zoals in koude (onder de sneeuw), voedselarme of droge [[ecosysteem|ecosystemen]] toch overleven.
Een '''Chamaefyt''' of dwerg[[struik]] is een bepaalde [[levensvorm]]: het zijn [[vaste planten]] die hun overwinterings[[knop (plant)|knoppen]] dicht bij de grond, niet hoger dan 50 cm boven de grond, hebben. Hierdoor kunnen ze onder moeilijke omstandigheden, zoals in koude (onder de sneeuw), voedselarme of droge [[ecosysteem|ecosystemen]] toch overleven. De term wordt gebruikt in de [[vegetatiekunde]].


Voorbeelden zijn o.a. [[thijm]] (droge omstandigheden) en [[Heide (vegetatie)|heide]] (voedselarme omstandigheden).
Voorbeelden zijn o.a. [[thijm]] (droge omstandigheden) en [[Heide (vegetatie)|heide]] (voedselarme omstandigheden).

Versie van 30 aug 2011 21:41

Een Chamaefyt of dwergstruik is een bepaalde levensvorm: het zijn vaste planten die hun overwinteringsknoppen dicht bij de grond, niet hoger dan 50 cm boven de grond, hebben. Hierdoor kunnen ze onder moeilijke omstandigheden, zoals in koude (onder de sneeuw), voedselarme of droge ecosystemen toch overleven. De term wordt gebruikt in de vegetatiekunde.

Voorbeelden zijn o.a. thijm (droge omstandigheden) en heide (voedselarme omstandigheden).