Middenstander: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Versie 27156113 van 84.106.18.171 (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 1: Regel 1:
Onder het begrip '''middenstander heb ik echt niet nodig''' of [[detailhandel|detailhandelaar]] wordt verstaan iemand die rechtstreeks aan de consument verkoopt. Eerder was daar een diploma voor nodig: het zogenaamde [[middenstandsdiploma]]. Deze werd vereist voor het leiden van bedrijven die onder de [[Vestigingswet]] vielen. Het zijn in elk geval kleine zelfstandige [[ondernemer]]s, die een [[eenmanszaak]] leiden. Om het onderscheid met grotere bedrijven of op grotere schaal opererende ondernemers te maken wordt de term dan ook vaak voorafgegaan door ''klein'', zoals in ''kleine middenstander''.
Onder het begrip '''middenstander''' of [[detailhandel|detailhandelaar]] wordt verstaan iemand die rechtstreeks aan de consument verkoopt. Eerder was daar een diploma voor nodig: het zogenaamde [[middenstandsdiploma]]. Deze werd vereist voor het leiden van bedrijven die onder de [[Vestigingswet]] vielen. Het zijn in elk geval kleine zelfstandige [[ondernemer]]s, die een [[eenmanszaak]] leiden. Om het onderscheid met grotere bedrijven of op grotere schaal opererende ondernemers te maken wordt de term dan ook vaak voorafgegaan door ''klein'', zoals in ''kleine middenstander''.


Het woord stamt nog uit de tijd dat de maatschappij in standen, oftewel [[sociale klasse]]n was verdeeld. De middenstand was dan de burgerstand van zelfstandige ondernemers en [[Ambacht (handwerk)|ambacht]]slieden.
Het woord stamt nog uit de tijd dat de maatschappij in standen, oftewel [[sociale klasse]]n was verdeeld. De middenstand was dan de burgerstand van zelfstandige ondernemers en [[Ambacht (handwerk)|ambacht]]slieden.
Regel 8: Regel 8:
[[Categorie:Detailhandel]]
[[Categorie:Detailhandel]]


[[fy:Middenstannerpoep]]
[[fy:Middenstanner]]

Versie van 10 sep 2011 19:09

Onder het begrip middenstander of detailhandelaar wordt verstaan iemand die rechtstreeks aan de consument verkoopt. Eerder was daar een diploma voor nodig: het zogenaamde middenstandsdiploma. Deze werd vereist voor het leiden van bedrijven die onder de Vestigingswet vielen. Het zijn in elk geval kleine zelfstandige ondernemers, die een eenmanszaak leiden. Om het onderscheid met grotere bedrijven of op grotere schaal opererende ondernemers te maken wordt de term dan ook vaak voorafgegaan door klein, zoals in kleine middenstander.

Het woord stamt nog uit de tijd dat de maatschappij in standen, oftewel sociale klassen was verdeeld. De middenstand was dan de burgerstand van zelfstandige ondernemers en ambachtslieden.

Andere woorden waarmee ongeveer hetzelfde wordt bedoeld: detaillist, kleinhandelaar, neringdoende.