UCI Continentale circuits: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Continentale circuits''' zijn een grote reeks van [[Wielersport|wielerwedstrijden]] die vanaf [[1 januari]] [[2005]] door de [[UCI|Internationale Wielerunie]] (UCI) zijn ingevoerd naast de wedstrijden van de [[UCI Wold Tour]](eerst [[UCI ProTour|ProTour]]). De Continentale circuits zijn verdeeld over vijf continenten:
De '''Continentale circuits''' zijn een grote reeks van [[Wielersport|wielerwedstrijden]] die vanaf [[1 januari]] [[2005]] door de [[UCI|Internationale Wielerunie]] (UCI) zijn ingevoerd naast de wedstrijden van de [[UCI Woldtour]] (eerst [[UCI ProTour|ProTour]]). De Continentale circuits zijn verdeeld over vijf continenten:
*de '''[[UCI Europe Tour]]''' in [[Europa (werelddeel)|Europa]]
*de '''[[UCI Europe Tour]]''' in [[Europa (werelddeel)|Europa]]
*de '''[[UCI America Tour]]''' in [[Noord-Amerika|Noord-]] en [[Zuid-Amerika]]
*de '''[[UCI America Tour]]''' in [[Noord-Amerika|Noord-]] en [[Zuid-Amerika]]

Versie van 16 sep 2011 17:12

De Continentale circuits zijn een grote reeks van wielerwedstrijden die vanaf 1 januari 2005 door de Internationale Wielerunie (UCI) zijn ingevoerd naast de wedstrijden van de UCI Woldtour (eerst ProTour). De Continentale circuits zijn verdeeld over vijf continenten:

De vijf circuits staan allen los van elkaar en hebben allemaal hun eigen ploegen, wedstrijden en klassementen. Zie het hoofdartikel van elk circuit voor meer informatie over wedstrijden, standen en dergelijke.

Deelname

Aan wedstrijden van de continentale circuits kan worden deelgenomen door (pro-)continentale ploegen, ploegen die aan de ProTour deelnemen en kleinere en/of gelegenheidsploegen. Per categorie wedstrijd is deelname echter aan beperkingen onderhevig, bijvoorbeeld om te voorkomen dat teveel ProTour ploegen aan een bepaalde wedstrijd deelnemen. Voor de klassementen komen echter alleen renners van de continentale ploegen in aanmerking. Omdat echter ook veel punten door andere renners worden verdiend (in dezelfde wedstrijden) hoeven de klassementen niet representatief te zijn.

Puntenverdeling

Zie UCI Wedstrijdclassificaties voor meer over dit onderwerp

De puntenverdeling vindt plaats op basis van een door de UCI vastgesteld classificatiesysteem. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen meerdaagse en eendagswedstrijden (een 1 staat voor eendagswedstrijd, een 2 voor een meerdaagse) en de status en zwaarte van de betreffende wedstrijd. Het belangrijkst zijn wedstrijden van de .HC-categorie (Hors Categorie), oftewel buitencategorie.

Indeling en voorbeelden (gesorteerd van hoog naar laag):

  • .HC-categorie
    • 2.HC-categorie, de belangrijkste meerdaagse wedstrijden, bijvoorbeeld de Ronde van Californië (UCI America Tour)
    • 1.HC-categorie, de belangrijkste eendaagse wedstrijden, bijvoorbeeld de Omloop Het Nieuwsblad (UCI Europe Tour)
  • .1-categorie
    • 2.1-categorie, de minder belangrijkste meerdaagse wedstrijden, bijvoorbeeld de Ronde van Qatar (UCI Asia Tour)
    • 1.1-categorie, de minder belangrijke eendaagse wedstrijden, bijvoorbeeld de Kuurne-Brussel-Kuurne (UCI Europe Tour)
  • .2-categorie

Wedstrijden

Het peloton tijdens Rund um den Henninger-Turm 2005

Elk circuit heeft, zoals al eerder genoemd, haar eigen wedstrijden. Deze worden op het eigen continent verreden. Alle continentale wedstrijden op Europese bodem horen bij de UCI Europe Tour, bijvoorbeeld Rund um den Henninger-Turm (zie foto). Hieronder volgen enkele voorbeelden van wedstrijden, per circuit:

UCI Africa Tour
UCI America Tour
UCI Asia Tour
UCI Oceania Tour
UCI Europe Tour

Continentale ploegen

Zie UCI Ploegenclassificatie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Ceramica Panaria-wielerploeg

Er zijn twee soorten continentale ploegen: Professionele continentale ploegen (Professional Continental Teams, soms afgekort tot PCT) en continentale ploegen (Continental Teams). Er zijn in totaal ongeveer 25 à 30 Professional Continental Teams, in de UCI Africa Tour en de UCI Asia Tour komen géén professionele continentale ploegen uit. Het merendeel bestaat dan ook uit continentale ploegen. Ploegen die deelnemen aan de UCI ProTour kunnen wel deelnemen, maar geen punten behalen in continentale wedstrijden.

ProContinental ploegen komen in tegenstelling tot gewone Continental ploegen in aanmerking voor een wildcard van koersen uit de UCI World Tour, zoals de Ronde van Frankrijk of de Amstel Gold Race.

Zie ook

Externe links