Raad van Vlaanderen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
690 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De '''Raad van Vlaanderen''' was het hoogste rechtscollege in het [[graafschap Vlaanderen]]. Het werd rond [[1330]] ingesteld door graaf [[Lodewijk II van Nevers]] op aandringen van [[Jacob van Artevelde]] en heette aanvankelijk de '''Audiëntie''' ("terechtzitting"). In 1386 kreeg het onder [[Filips de Stoute]] de naam 'Raad' waarbij de zetel werd ingesteld te [[Rijsel]]. In 1405 werd de zetel op aanvraag van de leden overgebracht van Rijsel naar [[Oudenaarde]]. De raad bleef er slechts vier jaar, in 1409 werd ze weer overgeplaatst, nu naar het [[Gravensteen (Gent)|Gravensteen]] in [[Gent]]. Vanaf de 16e eeuw kenden de [[Zeventien Provinciën|Nederlandse provincies]], naast de Raad van elke provincie, nog een overkoepelend rechtscollege in de [[Grote Raad van Mechelen]]. Met de afschaffing van het [[Ancien Régime]] in 1795 verdween de raad.
 
Tijdens de [[Tachtigjarige Oorlog]] ontstond [[Staats-Vlaanderen]] als [[generaliteitsland]] van de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden|Republiek der Verenigde Nederlanden]]; dit gebied had een eigen (Staatse) Raad van Vlaanderen, gevestigd te [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]].<ref>Encarta-encyclopedie Winkler Prins (1993-2002) s.v. ''generaliteitslanden''. Microsoft Corporation/Het Spectrum.</ref> Deze raad werd in 1795 afgeschaft en na de Franse tijd, waarin het bij het [[Schelde (departement)|Scheldedepartement]] was ingedeeld en vanuit [[Gent]] werd bestuurd, werd Staats-Vlaanderen als [[Zeeuws-Vlaanderen]] volwaardig deel van de provincie [[Zeeland]].
 
== Bevoegdheid ==
== Literatuur ==
* Buntix, J, (1949) ''De audientie van de graven van Vlaanderen. Studie over het centraal grafelijk gerecht (c. 1330-c. 1409).'', 458 pp., Brussel: Paleis der Academiën
<references/>
 
== Zie ook ==

Navigatiemenu