Kniebroek: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  9 jaar geleden
k
link naar redirect
(link)
k (link naar redirect)
In het verleden droegen heren [[kniebroek]]en of [[culotte]]s en de daaronder gedragen kousen werden met een band met gesp vastgezet. Men ging in de loop der eeuwen deze kousenband versieren met strikken, kokkardes en franje en van een fraaie gesp, soms versierd met [[Strass (imitatiediamant)|strass]] of van [[edelstenen]] voorzien. Waar werklieden praktische lange broeken droegen, droegen [[Edelen|edellieden]] en [[patriciër]]s, ook bij [[uniform]]en, tot in de het laatste kwart van de 18e eeuw kousen, kousenbanden en kniebroeken. Lange broeken of "pantelons" mochten aan het Franse hof beslist niet worden gedragen. Daarbij maakte men ook voor officieren en militairen geen uitzondering. De achterliggende reden voor dit hofprotocol was de bescherming van de zijde-industrie van Lyon die de kousen fabriceerde<ref>Marquise de La Tour du Pin, Mémoires, Mercure de France, Paris, 1979.</ref>.
 
De [[Franse Revolutie]] van [[1789]] bracht een ommekeer in de herenkleding. De aanhangers van de revolutie trokken lange broeken of "pantelons" aan terwijl de adel en de conservatieven het bij de oude culotte hielden. Zo ontstond de bijnaam "[[sansculotte]]" voor revolutionair. De meest radicale revolutionaire leider, Maximiliën[[Maximilien de [[Robespierre]] maakte een uitzondering op deze regel. Hij droeg tot zijn dood kousen, kousenbanden en kniebroek.
 
In het [[Verenigd Koninkrijk]] is een kostbaar uitgevoerde kousenband met het opschrift "[[Hony Soit Qui Mal Y Pense]]" het onderscheidingsteken van een hoge [[Ridderorde (onderscheiding)|ridderorde]], de [[Orde van de Kousenband]]. Dit ereteken wordt ook nog gedragen want de heren dragen aan het [[Britse hof]] nog steeds ouderwetse kniebroeken met kousenbanden.
11.962

bewerkingen

Navigatiemenu