Sjaak Boezeman: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
50 bytes verwijderd ,  9 jaar geleden
k
taal
k
k (taal)
[[Bestand:WW2 JB Sjaak Boezeman portretfoto.jpg|thumb|Sjaak Boezeman 1914 - 1941]]
 
'''Jacobus Johannes Wilhelmus (Sjaak) Boezeman''' ([[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[19 december]] [[1914]] – [[Scheveningen]], [[9 januari]] [[1941]]) was een [[Nederland]]s [[verzetsstrijder]] tijdentijdens de [[Tweede Wereldoorlog]].
 
Boezeman werd op 19 december 1914 geboren in Utrecht. Zijn vader was eigenaar van ''N.V. Van Raalt's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen'' in [[Maassluis]], waar het gezin aan de [[Noordvliet]] woonde. Sjaak Boezeman werd daar later boekhouder.
 
== De Geuzen ==
Het was aan het einde van de zomer 1940 dat Boezeman betrokken raakt bij de activiteiten van het Geuzenverzet van de Schiedammer [[Bernardus IJzerdraat]]. De [[Geuzen (Tachtigjarige Oorlog)|Geuzen]], opgericht in [[Vlaardingen]], waren de eerste verzetsstrijders in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al direct na het begin van de oorlog kwamen zij in opstand tegen de Duitse bezetter. Het Geuzenverzet leende hun strijdbare naam van de historische Geuzen uit de [[Tachtigjarige Oorlog]]. Boezeman kreeg de leiding over het Maassluise Geuzenvendel. Er werden wapens verzameld, die in de fabriek van zijn vader bij het Kerkplein aan de Geerkade in Maassluis werden verborgen. De wapens werden voor een deel als “machineonderdelen“'machineonderdelen' via [[Van Gend & Loos]] bezorgd. Boezeman’sBoezemans oudere broer kon vanwege zijn werk bij Rijkswaterstaat redelijk onbelemmerd op zijn motor door Nederland reizen en leverde bij zijn broer de pistolen af. Welkedie bij de [[demobilisatie]] van het Nederlands leger op het terrein van Scheepswerf De Schelde in Vlissingen verborgen waren.
 
==De arrestatie==
MaandagmorgenOp maandagmorgen 2 december 1940, werd Boezeman wordt op de fabriek door de ''[[Sicherheitspolizei]]'' (''Sipo'') gearresteerd. Via het hoofdbureau van politie in Rotterdam aan het [[Haagsche Veer]] werd hij naar de ''“Polizei- und Untersuchungsgefängnis Scheveningen”'' gebracht, ook wel bekend als het “[[Oranjehotel]]”.
 
Op de avond van woensdag 8 januari 1941 werd Boezeman om 23:05 uur onverwacht uit zijn cel gehaald. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het Binnenhof door de ''[[Sicherheitsdienst]] (SD) Polizisten'' Krämer, Makowski en Zinkel. Op het [[Binnenhof (Den Haag)|Binnenhof]] was ook ''SS Untersturmführer'' [[Ernst Knorr]] bij het verhoor aanwezig. Om 03:15 uur werd Boezeman in bewusteloze staat in Scheveningen teruggebracht. Op donderdag 9 januari om 10:00 uur in de ochtend, overleed Jacobus Johannes Wilhelmus Boezeman in cel 344 van het Oranjehotel te Scheveningen. De eerste Nederlandse verzetsstrijder was overleden door de martelingen van de Duitse bezetter omdat hij stug bleef zwijgen.
 
De ''SD Polizisten'' hadden als doodsoorzaak een hartstilstand voorgewend en brachten snel het stoffelijk overschot, zonder het de familie te vertellen, naar het [[Crematorium Velsen]] om het te laten cremeren en zo de sporen van de mishandeling uit te wissen. De directeur van het crematorium bemerkte dat de doodsoorzaak van Boezeman niet deugde. Daarom heeft hij de urn met as tot na de oorlog bewaard, zodat deze uiteindelijk op 24 mei 1946 in het familiegraf van Boezeman op oude de oude R.-K. begraafplaats in Maassluis kon worden bijgezet.
 
== Na de oorlog ==
Misschien is het toch vermeldenswaardig dat deDe ''SD Polizisten'' Kramer en Makowski zijn na de oorlog zijn gearresteerd door de geallieerden en zijn berecht door een Nederlandse rechtbank. Hans Erwin Kramer werd bestraft met anderhalf jaar celstraf en Ernst Makowski kreeg een celstraf van acht jaar. Anders liep het voor hun leidinggevende ''Untersturmführer'' Ernst Knorr, welkedie nooit voor zijn misdaden heeft kunnen terechtstaan. Wel werd hij in 1945 gearresteerd en op zijn beurt in het Oranjehotel opgesloten. Daar stierf hij op 7 juli 1945 na een val van de bovenste cellengalerij. Het zou best zelfmoord kunnen zijn geweest, maar in die periode vlak na de oorlog werd er ook zo nu en dan hardhandig afgerekend met [[oorlogsmisdadigers]].
 
Aan Jacobus Johannes Wilhelmus (Sjaak) Boezeman is postuum het [[verzetsherdenkingskruis]] toegekend.
 
== De brieven ==
Jaren later vond Boezeman'sBoezemans oudste zus brieven in de voering van zijn jas, welkedie na zijn dood bij de familie was afgeleverd. Boezeman had tijdens zijn verblijf in het "Oranjehotel" nog kans gezien om deze brieven aan zijn familie te schrijven en uit de gevangenis te smokkelen.
 
== Externe links ==
25.154

bewerkingen

Navigatiemenu