Jubileum-Herinneringsmedaille 1898: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Alle militairen en gendarmes kwamen voor deze medaille in aanmerking. De kring van gedecoreerden was zeer groot. Er werden vele duizenden medailles uitgereikt aan actieve, gepensioneerde en tot de reserve behorende soldaten, zeelieden, grenstroepen, de mannen van de Oostenrijkse Landweer en de gendarmes. Ook een klein aantal vrouwen werd met de Bronzen Jubileum-Herinneringsmedaille 1898 aan het rode lint onderscheiden. Het waren de vrouwelijke medewerkers van de militaire scholen en de Marineschool.
 
De dames droegen de medaille net als de heren aan een driehoekig lint en niet aan de voor vrouwen gebruikelijke strik.
 
Het was in OOstenrijk-Hongarije gebruikelijk om medailles vrijwel steeds te dragen, het in andere landen in zwang gekomen dragen van [[baton]]s, kleine stukjes lint die op het uniform worden gedragen om zo het bezit van een onderscheiding aan te duiden vond pas laat ingang in het conservatieve Habsburgse Rijk. De medailles werden door heren in avondkleding vaak als [[miniatuur|miniaturen]] aan een kleine keten met fijne schakels op de revers van het [[rokkostuum]] gedragen.
* Die "Jubiläums-Erinnerungsmedaille für Zivilisten", deze medaille bestaat in brons, verguld brons en verguld [[oorlogsmetaal]], een goedkope legering van [[Zink (element)|zink]]. Op de voorzijde van deze medaille staat keizer Frans Jozef afgebeeld in het Latijnse rondschrift "FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX.BOH.ETC.ET .REX AP.HVNG.". Op de keerzijde staat "SIGNVM MEMORIAE MDCCCXLVIII - MDCCCXCVIII". Men draagt de medaille aan een rood met wit [[driehoekig lint]] op de linkerborst.
67.475

bewerkingen

Navigatiemenu