Bestuursvoorzitter: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jjeroen (overleg | bijdragen)
onderscheid dagelijks en strategisch bestuur
k Hooflettergebruik, zie ook sectie
Regel 23: Regel 23:


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[directeur]]
* [[Directeur]]
* [[manager]]
* [[topfunctionaris]]
* [[Management development]]
* [[Management development]]
* [[Manager]]
* [[Topfunctionaris]]


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 28 okt 2011 09:18

Een bestuursvoorzitter of algemeen directeur is de eindverantwoordelijke binnen een bestuur.

De rol van de bestuursvoorzitter hangt af van de bedrijfsvorm. In één model is er uitsluitend een uitvoerend bestuur. In een ander model is er naast het uitvoerend of dagelijks bestuur, dan meestal directie genoemd, ook een raad van bestuur die meestal maandelijks of minder vaak samenkomt om de strategische beslissingen te nemen. De bestuursvoorzitter is in beide gevallen binnen een bestuur verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken. De verantwoordelijkheid houdt ook in dat hij of zij vaak het veld moet ruimen indien de resultaten van een bedrijf verwijtbaar tegenvallen.

In het Engels heet een bestuursvoorzitter bij een uitvoerend of dagelijks bestuur chief executive officer (afgekort als CEO). De bestuursvoorzitter (of "CEO") hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met maar een zeer beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid (zoals Van der Moolen).

De voorzitter van de raad van bestuur heet in het Engels chairman.

Varianten

Naargelang de situatie worden de diverse bedrijfsonderdelen geleid door nog andere bestuursleden. In het Engels maakt men gebruik van afkortingen zoals:

De afkortingen CEO en CFO worden veel gebruikt, de andere varianten minder. De invulling van deze functies is nergens vastgelegd en verschilt van bedrijf tot bedrijf. Als verzamelnaam wordt wel de term CxO gebruikt. In de Franstalige wereld wordt een CEO vaak Pdg (Pé-dé-gé) of Président-directeur-général genoemd.

Zie ook

Externe link