Trike: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Botgeholpen doorverwijzing: Easy - Verwijzing(en) gewijzigd naar Easy Trike
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
==Wetgeving==
==Wetgeving==
[[Bestand:V8_trike.jpg|thumb|260px|V8 ITM Monster trike]]
[[Bestand:V8_trike.jpg|thumb|260px|V8 ITM Monster trike]]
Een trike mag in Nederland zonder helm bereden worden als er [[autogordel|gordel]]s zijn gemonteerd. In België is een helm verplicht. Om een trike te besturen heeft men een rijbewijs B nodig. In Nederland wordt een trike ingeschreven als auto, in België als motor.
in Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen op een trike als er [[autogordel|gordel]]s zijn gemonteerd. In België is een helm verplicht. Om een trike te besturen heeft men een rijbewijs B nodig. In Nederland wordt een trike ingeschreven als auto, in België als motor.


{{Navigatie vervoermiddelen}}
{{Navigatie vervoermiddelen}}

Versie van 1 nov 2011 17:23

In Europese trikes wordt meestal een aandrijflijn uit een Volkswagen Kever gebruikt

Een trike is eigenlijk een driewielig voertuig. Zoals bike een verkorting is van bicycle, is trike een verkorting van tricycle. In de praktijk verstaat men onder trike doorgaans een gemotoriseerd driewielig voertuig; een driewielige fiets wordt meestal driewieler genoemd.
Een trike kan worden opgebouwd het het voorste deel van een motorfiets en het achterste deel van een auto (met de motor achter). Soms bestaat een trike alleen uit motorfietsonderdelen.

Bouw

Trike van de firma Bos's Trikes uit Weert

De oudste 'trike', de Cugnot stamt uit 1769 (de eerste op eigen kracht rijdende trike) en is Frankrijk gebouwd.

De bekende trikemerken die in Nederland te koop zijn: Rewaco, WK Trikes, Boom, Easy, Bos's.

De kleinste uitvoeringen (af-fabriek als trike gebouwd) worden ATC genoemd en onder meer in wedstrijden gebruikt. De bekendste trikes worden gebouwd met een complete Volkswagen Kever-achterkant (motor, versnellingsbak, differentieel en wielophanging).

Voor sommigen kan het echter niet gek genoeg. Zo worden sommige trikes voorzien van een V8 die vóór de berijder ingebouwd is. In de Verenigde Staten zijn deze trikes allang geen uitzondering meer, in Europa heeft vrijwel elke trike de motor achterin. Wel heeft Europa een heuse fabrikant: ITM trike in Duitsland gebouwd door Frank Maelzer.

Er bestaan ook 'reverse' trikes met 2 wielen vooraan en 1 achteraan zoals de Can-Am Spyder van BRP.

Wetgeving

V8 ITM Monster trike

in Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen op een trike als er gordels zijn gemonteerd. In België is een helm verplicht. Om een trike te besturen heeft men een rijbewijs B nodig. In Nederland wordt een trike ingeschreven als auto, in België als motor.

Sjabloon:Navigatie vervoermiddelen