Grondwet van Noord-Korea: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
11 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
k
Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Proces naar Rechtszaak), met behulp van pop-ups
k (r2.7.1) (Robot: toegevoegd: zh:朝鮮民主主義人民共和國憲法)
k (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Proces naar Rechtszaak), met behulp van pop-ups)
In de [[preambule]] wordt op positieve wijze beschreven hoe [[Kim Il-sung]] de republiek creëerde. Aan het eind van de preambule is de eerste bepaling opgenomen, namelijk dat Il-sung de [[Eeuwig President van de Republiek|eeuwige president van de Republiek]] is. Daarnaast wordt het document zelf in dit gedeelte uitgelegd als ''"de [[codificatie]] van de op de [[Juche]] geënte ideeën van de grote leider kameraad Kim Il-sung over staatsvorming en zijn heldendaden daartoe."''
 
De rest van de wet is verdeeld in zeven hoofdstukken. Hierin staat beschreven dat de burgerlijke en politieke klassieke grondrechten, zoals [[vrijheid van meningsuiting]], het recht op een eerlijk [[Rechtszaak|proces]], en de [[vrijheid van godsdienst]] beschermd worden. Ook wordt het sociale grondrecht van elke [[burger]] op [[werken (arbeid)|werk]], gratis [[onderwijs]], voedsel en gratis [[gezondheidszorg]] bevestigd.
 
De grondwet presenteert een ideaalbeeld van de samenleving. In de praktijk kan, door onderliggende wetten alsmede de sociale en economische omstandigheden, het ideaalbeeld zelden bereikt worden.
103.243

bewerkingen

Navigatiemenu