Dirk Martens (drukker): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(el)
[[Bestand:Aalst Dirk Martens.jpg|thumb|Standbeeld van Dirk Martens in het midden van de Grote Markt te Aalst]]
'''Dirk Martens''' ([[Aalst (Oost-Vlaanderen)|Aalst]], [[1446]] of [[1447]] - vermoedelijk aldaar, [[2 mei]] [[1534]]) was een [[hertogdom Brabant|BrabantseVlaamse]] [[drukker]] en [[uitgever]]. Hij was de zoon van een [[poorter]]sfamilie.
 
De jonge Dirk kreeg een basisopleiding bij de paters [[Wilhelmieten]] te Aalst en trok nadien naar [[Venetië (stad)|Venetië]]. Daar verbleef hij bij [[Gerardus de Lisa]], een [[Renaissance-humanisme|humanist]] en landgenoot van Dirk. In 1473 keerde hij terug naar Aalst om er een drukatelier te starten. Er werden drie werken gepubliceerd, één ervan is het boek ''Over de twee geliefden'' van Enea Piccolomini, de latere [[paus Pius II]]. Het boek ''Speculum conversionis peccatorum'' of ''Een spiegel van de bekering van de zondaars''
 
Tot 1486 verdwijnt elk spoor van Martens. Het enige spoor dat we dan nog vinden is een zekere Teodorico Aleman die aan boekenimport deed en die steeds met Martens geïdentificeerd werd. In 1486 opende hij een tweede atelier in Aalst dat zich specialiseerde in het drukken van [[brevier]]en, een genre dat hoge technische eisen stelt.
 
Van 1492 tot 1529 stichtte hij nieuwe ateliers in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] en [[Leuven]]. In 1529 stopte Martens met drukken.
Vijf jaar later stierf hij in het convent der Aalsterse paters Wilhelmieten op 2 mei 1534.
 
Dirk Martens had vier kinderen die allemaal tijdens zijn leven stierven. Zijn dochter Barbara was getrouwd met Servaes van Sassen uit Diest. Sassen nam het drukkersbedrijf van Martens over in 1529.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu