Novelle (proza): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door Kickass (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Grushenka
Regel 4: Regel 4:


==Oorsprong==
==Oorsprong==
De term ''novellas'' werd voor het eerst gebruik in de veertiende eeuw om de prozaverhalen aan te duiden in de ''[[Decamerone]]'' van [[Giovanni Boccaccio]]. Een voorbeeld uit de zeventiende eeuw zijn de ''Novelas ejemplares'' van [[Miguel de Cervantes]].
De term ''novellas'' werd voor het eerst gebruikt in de veertiende eeuw om de prozaverhalen aan te duiden in de ''[[Decamerone]]'' van [[Giovanni Boccaccio]]. Een voorbeeld uit de zeventiende eeuw zijn de ''Novelas ejemplares'' van [[Miguel de Cervantes]].


==Moderne betekenis==
==Moderne betekenis==

Versie van 3 nov 2011 18:27

Bestand:Kafka Starke Verwandlung 1915.jpg
De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka is een novelle

Een novelle is een prozaverhaal van beperkte omvang. Het woord novelle is afgeleid van het Latijnse novus (nieuw) en het Italiaanse novella (nieuwtje).

Oorsprong

De term novellas werd voor het eerst gebruikt in de veertiende eeuw om de prozaverhalen aan te duiden in de Decamerone van Giovanni Boccaccio. Een voorbeeld uit de zeventiende eeuw zijn de Novelas ejemplares van Miguel de Cervantes.

Moderne betekenis

Tegenwoordig bedoelt men met de term novelle een prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het korte verhaal geplaatst wordt. De lengte is meestal tussen de 20.000 en 40.000 woorden, maar hierover bestaat geen consensus. Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages. Meestal omvat een novelle een bijzondere gebeurtenis en toont ze de hoofdpersonages op een beslissend moment in hun leven.

Moderne voorbeelden zijn Die Verwandlung van Franz Kafka en The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway.