Psoesennes II: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
HRoestBot (overleg | bijdragen)
k r2.6.5) (Robot: toegevoegd: yo:Psusennes II
RibotBOT (overleg | bijdragen)
k Robot: toegevoegd: ca:Psusennes II
Regel 26: Regel 26:
[[Categorie:Farao]]
[[Categorie:Farao]]


[[ca:Psusennes II]]
[[cs:Pasbachaenniut II.]]
[[cs:Pasbachaenniut II.]]
[[de:Psusennes II.]]
[[de:Psusennes II.]]

Versie van 14 nov 2011 09:29

Psusennes II
Hor-Pasebakhaenniut II
Farao van de 21e Dynastie
Periode 959 - 945 v. C.
Voorganger Siamun
Opvolger Sjosjenq I
Vader Pinodjem II
Moeder Isetemkheb IV
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
ra
D17
xprZ3U21 ra
n
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
imn
n
U7
G40N14
N28
N35
O49
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Psusennes II was laatste farao van de 21e Dynastie. Zijn naam betekent: "De ster die verschijnt in de stad, Geliefd door Amon". Zijn tweede naam betekent: "Afbeelding van de transformatie van Re, gekozen door Ra".

Biografie

Er is er minder bekend historische bronnen over deze farao dan over zijn directe voorgangers. Dit zou kunnen omdat misschien Psussennes II en III een en dezelfde farao of hogepriester waren. Hij wordt genoemd door Manetho met 14 of 35 jaren van regering. Rolf Krauss heeft een theorie dat de regeringsperiode voor Psusennes II 24 jaar langer is dan wordt gegeven door Manetho. Dit is gebaseerd op persoonlijke informatie van een bron uit de tijd van Sjosjenk I, de Dakhla-stele, die een referentie bevat naar een landregister uit de tijd van farao Psusennes.

Het graf

Het bestaan van deze farao werd bevestigd door de sensationele ontdekking van zijn mummie in het grafcomplex in Tanis, waar ook de graven van andere farao's werden ontdekt en dat van de mysterieuze generaal Wendjebauendjed. Het betrof hier de eerste ongeschonden vondst van een koningsgraf uit de geschiedenis van de Egyptologie.De mummie was verpakt in een sarcofaag van het toen kostbare zilver en er werd ook een gouden dodenmasker aangetroffen. Er zijn een aantal teksten waarin bevestigd wordt dat Psusennes II echt heeft geregeerd. In de annalen van de priesters van Amon te Karnak komt Psusennes II en III veelvuldig voor, er zijn inmiddels een groot aantal objecten die Psusennes en zijn opvolger Sjosjenk I noemen.