Zand (dynastie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Foxie001 (overleg | bijdragen)
Regel 5: Regel 5:
De hoofdstad was [[Shiraz (Iran)|Shiraz]]. Karim Khan had de Britten een handelsmissie toegestaan te [[Bushehr]].
De hoofdstad was [[Shiraz (Iran)|Shiraz]]. Karim Khan had de Britten een handelsmissie toegestaan te [[Bushehr]].


Na de dood van Karim Khan in 1779 volgde zijn incompetente zoon [[Abu al-Fath]] hem op. [[Zaki Khan]], [[Ali Morad]] en [[Jafar Khan]] konden niet beletten dat de [[Kadjaren]] terrein veroverden. In 1789 riep [[Lotf Ali Khan]] zichzelf tot koning uit. Hij vocht tot 1794 tegen de kadjaren, maar werd in het fort van [[Bam]] gevangen en gedood.
Na de dood van Karim Khan in 1779 volgde zijn incompetente zoon [[Abu al-Fath]] hem op. [[Zaki Khan]], [[Ali Morad]] en [[Jafar Khan]] konden niet beletten dat de [[Kadjaren]] terrein veroverden. In 1789 riep [[Lotf Ali Khan]] zichzelf tot koning uit. Hij vocht tot 1794 tegen de kadjaren, maar werd in het fort van [[Bam (stad)|Bam]] gevangen en gedood.


==Vorsten van de Zand dynastie==
==Vorsten van de Zand dynastie==

Versie van 17 nov 2011 19:18

Bestand:Monument+karim khan.jpg
Monument voor Karim Khan in Shiraz.

De Zand-dynastie (Zand) (Perzisch سلسله زندیه) regeerde over Perzië van 1750 tot 1794. Ze werd gesticht door Karim Khan, hoofd van de Zand clan van de Lur stam of Lak stam, die de macht van de Safaviden en Afshariden overnam.

De hoofdstad was Shiraz. Karim Khan had de Britten een handelsmissie toegestaan te Bushehr.

Na de dood van Karim Khan in 1779 volgde zijn incompetente zoon Abu al-Fath hem op. Zaki Khan, Ali Morad en Jafar Khan konden niet beletten dat de Kadjaren terrein veroverden. In 1789 riep Lotf Ali Khan zichzelf tot koning uit. Hij vocht tot 1794 tegen de kadjaren, maar werd in het fort van Bam gevangen en gedood.

Vorsten van de Zand dynastie